• idag
  15 jan
  -9°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  16 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Promenad på Nyströms kullar

Läsarnas
PUBLICERAD:
Promenaden avslutades med fika på Helénsgården.
Foto: Göran Hermansson

Den 11 november var 16 PRO:are i Skövde på en promenad på Nyströms kullar. På 1940-talet exploaterades kullarnas centrala delar för flerbostadsbyggande. De tre punkthusen i kvarteret Klinten hör till de tidiga punkthus som uppfördes 1945-1946 åt Riksbyggen i Skövde. Bebyggelsen har ett mycket stort kulturhistoriskt värde som karaktäristisk flerbostadsbebyggelse från efterkrigstiden. Ur stadshistorisk synpunkt har kv. Klinten mycket stor betydelse i egenskap av några av de tidigaste och mest välbevarade punkthusen i Skövde.

I grannkvarteret Krönet uppförde HSB fyra liknande hus, vilka dock i senare tid har genomgått stora fasadförändringar. Kvarteret Krönet ingår i kulturmiljön på grund av punkthusens tidstypiska placering och volym.

På Nyströms kullar finns också flera förhistoriska gravar. Många av deltagarna på promenaden hade varit med på "Lekaftnarna" och ”kalvadansen” på Nyströms kullar i slutet på 50-talet och början av 60-talet! Karl-Erik Lekander var lekledare. Kruska-Kalle var spindeln i nätet och bokade artister. Det var massor av folk, ofta fler än 1000 personer. Det största dragplåstret var Alice Babs och Bengt Hallberg med kvartett. Det var år 1957 och gaget för artisterna var 2300 kr, inträdet 75 öre för de små och 1:25 för vuxna. 6300 personer kom för att vara med om festligheterna. De här festerna på ”Kullen” anordnades mellan 10 och 25 gånger varje sommar mellan maj och september med olika artister och kändisar från trakten som uppträdde. När Västerhöjdsskolan byggdes var det slut på festligheterna på Nyströms kullar och för Egon Jonsson och hans kvartersgäng Västermalms IF.

Promenaden avslutades på Helénsgården. Dagens frågor handlade om högst antal veckor på Svensktoppen, när första folkbiblioteket startade, hur många exemplar ”Sju sorters kakor” sålts i, när Skövde stadsbibliotek öppnade och hur många mål Gunnar Nordahl gjorde i Milan (225 mål åren 1948-1958). Nästa onsdag 18 nov. blir det promenad runt Åsbotorpssjön m.m.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.