Hoppa till huvudinnehållet

Butiker märker av fortsatt stark renoveringstrend

Publicerad:
Therese De Bruin på Colorama hjälper kunden Martina Söderhielm från Varnhem att jämföra färgprover.
Therese De Bruin på Colorama hjälper kunden Martina Söderhielm från Varnhem att jämföra färgprover. Foto: Tobias Larsson Franzén

Renoveringsboomen som kom i våras verkar hålla i sig året ut. När vi nu närmar oss advent- och juletid lägger många tid på att rusta upp sina inomhusmiljöer.

Våren var en hektisk period för bygghandeln som såg en kraftig uppgång på grund av de påföljder som pandemin orsakade. När allt fler spenderade mycket tid i hemmen fick många också upp ögonen för att börja renovera. Bygg-, vvs-, färg- och elhandeln i länet omsatte uppskattningsvis 3,1 miljarder kronor under de tre första månaderna 2020.

Trenden har fortsatt sedan dess, visar Renoveringsindex som stigit med 10,8 procent under årets tredje kvartal. Indexet baseras på handelssiffror från SCB och det Skatteverket betalar ut i rot-avdrag. Den genomsnittlige invånaren i Västra Götaland renoverade för 2 570 kronor under juli, augusti och september.

– Vi ser inga tecken på att renoveringsviljan är på väg att lägga sig. Det är glädjande att fler invånare i Västra Götaland prioriterar att ta hand om sina hem när mer tid spenderas hemma, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex, i ett pressmeddelande.

Märks av i butikerna

Trenden märks av hos butikerna i Skövde, bland annat Colorama i stadsdelen Norrmalm.

– Vi märkte av en jätteökning i våras när korttidspermitteringarna kom. Så var det även under sommaren då folk tog tag i saker som man ville göra när man inte kunde resa. Det känns som att det har fortsatt nu under hösten och att många fortsatt är intresserade av att renovera sina hem, säger Ann-Catrin Andersson, säljare och färgsättare på Colorama.

I butiken är personalen redo för en hektisk period som avtar i takt ju närmare julen vi kommer.

– Folk vill bli färdiga till advent. Det som är mest efterfrågat nu är badrum, tapeter och golv, säger Ann-Catrin.

Ann-Catrin Andersson kan bekräfta att renoveringstrenden håller i sig.
Ann-Catrin Andersson kan bekräfta att renoveringstrenden håller i sig. Foto: Tobias Larsson Franzén

På Borgunda Bygghandel på handelsområdet Stallsiken är läget detsamma.

– Vi har haft mycket att göra. Under våren och sommaren var det saker för utemiljön som folk var ute efter. Nu är det mest golv, garderobssystem, kakel och kaminer, säger Vilma Bergström i personalen.

Vilma Bergström och Wilmer Forsgren på Borgunda Bygghandel fyller på med laminatgolv och kakel som har strykande åtgång så här års.
Vilma Bergström och Wilmer Forsgren på Borgunda Bygghandel fyller på med laminatgolv och kakel som har strykande åtgång så här års. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

ColoramaNyheterRenoveringarSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.