Hoppa till huvudinnehållet

Mildvädret påverkar - men snart dags att byta till vinterdäck

Publicerad:
Pierre Karlsson på Bullens hjälper kunden Roland Åkesson med vinterdäcken.
Pierre Karlsson på Bullens hjälper kunden Roland Åkesson med vinterdäcken. Foto: Roland Svensson

Säsongen för byte till vinterdäck är i full gång. Men Pierre Karlsson, som äger Bullens Bil och Gummi, kan konstatera att de flesta av hans kunder som har sina vinterhjul på däckhotellet redan har bytt.

Mildvädret har gjort att flera bilister fortfarande kör på sommardäck, trots att vinterväglaget kan lura runt hörnet ganska snart.

Pierre Karlsson som tog över familjeföretaget Bullens Bil och Gummi under förra året menar att säsongen, rent arbetsmässigt i företaget, varit extremt bra hittills. Man har kunnat jobba undan i lugn och ro.

– Vi har fått bra respons från våra kunder som har sina hjul på förvaring i däckhotellet, 71 procent av dem har redan bytt sina däck, säger Pierre. Men troligen vill fler skifta hjul i slutet av november och i början av december.

Vinterdäcken ska sitta på senast 1 december, om det råder vinterväglag. Det är dock tillåtet att köra med vinterdäck från oktober månad. Något allt fler utnyttjar i takt med att odubbade friktionsdäck blir allt mer populärt.

– Milda vinter har gjort att det går mer mot odubbat, den typen av däck har dessutom blivit allt bättre med åren. Man kan lägga på däcken tidigare och behöver inte ha panik att byta på våren när man inte längre får köra med dubb, menar Pierre Karlsson.

Omkring hälften av kunderna kör på dubbade däck, enligt Pierre är dubbdäcken bra för vinterhala vägar och i stadsmiljö. Dubbarna river upp is och snö vilket hjälper friktionsdäcken att få fäste.

– Helst vill vi att man tidsbokar hjulbytet men vi har drop-in också. Vi tar in två bilar var 20:e minut och då behöver det inte bli någon trängsel i verkstaden eller på kontoret, säger Pierre.

– Vi har även lördagsöppet och den servicen gör att det finns mer tider i verkstaden.

Artikeltaggar

BilDäckserviceMotorSkövdeVinter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.