LEDARE: Viktigt avtal mitt i krisen

Ledare
PUBLICERAD:
Malmös Emil Sylvegård var det ende i den senaste landslagstruppen som hade en SHL-klubb som sin moderförening.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Mitt under den pågående coronakrisen presenterades ett guldkantat avtal mellan SHL-hockeyn och TV4/C-More med ett totalbelopp på över en miljard kronor.

Det handlar som sändningsrättigheten av matcher mellan 2024 och 2030 som kommer att ge de 14 lagen i ligan mellan 35-40 miljoner kronor per år.

Naturligtvis till mycket stor glädje för klubbarna som krigar med ekonomin i spåret av pandemin då det spelas inför tomma läktare.

Sedan dyker det alltid upp funderingar på nivån under SHL där landets alla klubbar förser elitklubbarna med spelare. För att SHL skall fortsätta att vara attraktiv måste påfyllningen fungera. Klubbar som dagligen verkligen sliter för att få ihop sin verksamhet. Inte minst nu när pandemin härjar på allvar igen.

Här skall det konstateras att Svenska Ishockeyförbundet (SIF) och Svenska Hockeyligan AB (SHL AB) har förlängt sitt samarbetsavtal till och med säsongen 2029/30. Tanken med avtalet är att svensk ishockey skall kunna utvecklas på såväl bredd som elitnivå.

Avtalet innebär att drygt 200 miljoner kronor tillförs förbundet och breddverksamheten och det skall bland annats säkerställa att utbildningsersättningar för spelare skall fortsätta att gälla.

Det låter mycket bra och det är en självklarhet att de stora elitklubbarna tar ansvar för att ishockeyn skall leva i hela landet och på alla nivåer.

Historiskt har det av olika skäl försvunnit mycket bredd i landet. Breddklubbarnas betydelse för eliten kan inte nog betonas.

Sylvegård ensam

Jag roade mig med att titta på den trupp som Tre Kronor mönstrade till Karjala-turneringen som nyligen avgjordes i Helsingford.

24 spelare var uttagna av dessa är det bara en som har en SHL-klubb som moderklubb, Emil Sylvegård i Malmö Redhawks.

Sedan var det en spridning på betydligt mindre klubbar. Att Max Friberg började i Skövde IK ishockeyskola och tillbringade hela sin ungdoms- och juniortid i klubben är välbekant, men hela truppen består av spelare med liknande bakgrund.

Skånska Jonstorps IF som hör hemma utanför Ängelholm var den mest representerade klubben med två spelare, Niklas Hansson och Daniel Zaar som nu tillhör Rögle.

I övrigt kom spelarna från bland annat Falu IF, Hanhals IF, Orsa IK, Guldsmedshyttans SK, Härryda HC, Åstorps IK, Lycksele, Enebyberg, Waxholm och Mörrum bland annat.

Föreningar som håller till en bit ner i seriesystemet, men är mycket viktiga för ishockeyns utveckling i landet.

Detta är definitivt inte unikt för ishockeyn. Läget är ungefär det samma i de stora lagsporterna där den lilla ideella föreningens alla ledare gör ett jättejobb och mycket starkt bidrar till att svensk idrott står sig stark även i globalt sammanhang. Det får vi aldrig glömma.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.