Hoppa till huvudinnehållet

Manifestation mot gruvprospektering

Publicerad:
Tre år efter den första manifestationen ska eldar återigen brinna runt Unden.
Tre år efter den första manifestationen ska eldar återigen brinna runt Unden. Foto: Jesper Sydhagen

Snart väntas beskedet om ett gruvbolag kommer att få förlängt tillstånd att leta mineraler vid Unden. Berörda i området vill visa sitt motstånd genom att tända eldar runt sjön.

I november 2017 samlades nästan 600 personer vid vårdkasar runt hela Unden. De manifesterade mot att ett gruvbolag mutat in Havsmon, ett område söder om sjön, för att prospektera mineraler, bland annat kobolt.

Tre år senare är frågan återigen aktuell i och med att bolaget ansökt om en förlängning på tillståndet. Den beslutande myndigheten Bergsstaten ska ta beslut tidigast den 25 november.

Inför beslutet vill man visa till att det fortfarande finns ett starkt motstånd i området. Arbetsgruppen för Vi som brinner för Unden har kallat till manifestation på söndag.

– Det här är en markering att vi inte vill ha en förlängning. Vi tycker inte det är lämpligt, säger markägaren Margareta Hildingsdotter.

Markägarna har försökt påverka Bergsstaten att avvisa tillståndsansökningen. Bolaget har de senaste åren bytt namn fyra gånger. Det bolag som nu ansöker om tillstånd genom ett ombud är Sverige-registrerade Euco Resources.

Undersökningstillstånd innebär inte att bolaget får utvinna mineraler, utan bara söka efter förekomster. Tillståndet har gällt i tre år, men någon undersökning i Havsmon har inte genomförts ännu.

– De ska upprätta en arbetsplan och det ska ske i samråd med oss som bor på marken, så det är nog en bit kvar, säger Margareta Hildingsdotter.

Ändrade planer

Med anledning av den nya begränsningen av allmänna sammankomster som meddelades på måndagsförmiddagen kommer Unden-gruppen inte att arrangera vårdkasar, vilket först var tanken. De som ämnar tända eldar på söndag uppmanas göra det med sina närmsta familjemedlemmar, högst åtta personer.

– Det är väldigt viktigt att vi gör motstånd. Om det blir en gruva skulle folk tvingas flytta härifrån, för att inte tala om den skadliga inverkan på miljön, säger Robert Löfstrand, markägare i området, till Mariestads-Tidningen.

Unden-gruppens metod att få ut sitt budskap har vunnit erkännande från flera håll. Senast i nyutgivna boken Brytningstid av Marcus Priftis, där gruvfrågan i Unden behandlas i ett kapitel.

– Vi har gjort rätt som visat på motstånd från början. Det är precis så man måste göra om man ska ha en chans, säger Margareta Hildingsdotter.

Artikeltaggar

MiljöUndenäs

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.