• idag
  17 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

PRO Skultorp på vandring

Läsarnas
PUBLICERAD:

Natur- och kulturvandring med PRO Skultorp genomfördes den 16/11 till Klagstorp och engelska parken. Ciceron var Naturskyddsföreningens Ingvar Fredriksson. Tillsammans med ciceronen vandrade 18 PRO:are in i parken och stannade förstås vid en av ekarna, där vi fick lyssna till historien om Klagstorps gård ända från 1300-talet, den har tillhört biskopen i Skara, adelssläkten Lilliehöök och senare andra adelssläkter. På 1800-talets senare del blev den en lantbruksskola och nu är det militärt. Byggnaderna ligger vackert runt dammar och Rosån, huvudbyggnad med sitt säteritak från 1700-talet och ladugården med sina fyra våningar en bit bort.

Den engelska parken tillkom ungefär samtidigt som säteritaket och den skulle som sig bör efterlikna naturens egen grönska omgiven av mjuka kullar och små vattendrag. En stor skillnad mot barockens parker som hade konstlad och perfekt växtlighet. I denna park kan man få uppleva lugnet så här på hösten, är säkert annorlunda i varje årstid med växtlighet och djurliv. Många träd i olika åldrar omgav oss, löven hade förstås fällts och marken var täckt av dessa. Ingvar visade på hur småkryp i marken tog hand om löven och vi blev också upplysta om att mossorna på träden har stor betydelse för andra småkryp. Parken är ett Natura 2000-område och många grenar och träd, små och stora, låg på marken för att gynna naturens kretslopp. Vi stannade vid en riktigt stor ek och där fick vi alla gissa omkretsen på eken. Måttet var 7,10 och Inga-Lill Karlsson prickade precis rätt, som pris fick hon en burk med bipollen från ciceronens bigård och applåder av oss alla. En ek växer 1 cm om året, så det var en riktigt gammal ek. Där smakade vårt medtagna fika gott med ordentligt avstånd från varandra.

Vi fortsatte vidare i parken där vi såg många andra sorters trädslag och gick över Rosån via en bro mot baksidan av parken. Vi gick därefter tillbaka till parkeringen där vi avtackade Ingvar Fredriksson med ett ”Skultorpsförkläde” och applåd för en fin djupdykning i naturens och kulturens värld, med hopp om att få mötas igen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.