• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Naturvandring i Ulveket

Läsarnas
PUBLICERAD:
SPF Seniorerna Skövdes naturvandring i Ulveksbackarna.

Det finns ett relativt okänt grönområde i Skövde mellan Billingehov och Inga Karls väg - Ulvekets naturreservat. Området är reservat för att det är ett kamelandskap, skapat av inlandsisen för 11 000 år sedan. Det är fantastiskt kuperat med höga kullar och djupa dödisgropar. En del är trädklätt och en del öppen betesmark. Ingvar Fredriksson hade valt detta område för årets sista naturvandring i SPF Seniorerna Skövde, så denna dag fick UTE-förskolans barn, med sina neonfärgade västar, dela på området med en grupp seniorer.

Det var mycket löv på marken, som det är varje höst, men på våren är de flesta borta. Vad har hänt? Om man sprätter lite med foten i lövet får man svaret; bland lövet finns det maskar, stora och små, vilka äter lövet, dvs bryter ned det till mull. På en kvadratmeter mark kan det finnas 2-4 hg maskar. Då varje mask inte är speciellt tung blir det många maskar. Andra viktiga nedbrytare av löven är hoppstjärtar, svampar och bakterier. Nedbrytningen är en viktig del av det ekologiska kretsloppet, det skapar mull och näring till allt som växer på marken, träd, gräs och blommor. Innan lövet faller till marken har trädet sugit tillbaka näringen i klorofyllet, det gröna i lövet. Kvar blir de vackra höstfärgerna och löven faller, sedan tar maskarna vid och kretsloppet är slutet. Tänk vilken enorm nytta de små kryper gör för naturen och därmed oss människor.

På ett eklöv visade Ingvar en utväxt – en gall. Det är ett annat litet kryp, en gallstekel, som åstadkommit denna gall för att lägga sitt ägg däri och sedan blir det en stekellarv. Det mest fascinerande med denna gall är den betydelse den haft för mänskligheten. Utan den hade vi troligen inte kunnat läsa vad Shakespeare och Haydn skrivit, berättade Ingvar. Denna gall, bandat galläpple, användes redan på 1100-talet till att framställa bläck, bläck som inte var vattenlösligt. Vem visste det?

Naturfikat intogs på en kulle i den öppna delen av området. Bertil Eriksson passade på att framföra SPF Seniorerna Skövdes styrelse stora tack till Ingvar för alla naturvandringar och intressant naturkunskap. Tack riktades också till Inger Fredriksson som startat upp ”stavgång med Inger”. Båda har bidragit till att det har varit möjligt för seniorer att träffas utomhus - trots pandemin.

Nästa naturvandring blir den 27 januari 2020.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.