• idag
  16 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slobodan fick covid-19: ”Varje kontakt kan vara en för mycket”

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Slobodan Mufic drabbades av covid-19 i oktober och vårdades vid Skaraborgs Sjukhus.
Foto: Privat
Skövdebon Slobodan Mufic är en av alla som drabbats av covid-19. Nu är han utskriven, men vill uppmana andra att följa Folkhälsomyndighetens regler.
– Varje kontakt kan vara en kontakt för mycket, säger han.

Slobodan Mufic och hans hustru träffade några kompisar i höstas. Några dagar senare började han känna av de första symtomen på att någonting inte stämde i kroppen.

– Det var ingenting allvarligt, jag bara hostade lite och efter ett par dagar fick jag mild feber, omkring 37,5. Jag trodde att det vara bara en förkylning och ingen annan i min familj hade några symptom, så jag var inte orolig, säger han i ett pressmeddelande från Skaraborgs sjukhus

Strax därefter fick han veta att de två vännerna som han träffat testat positivt för covid-19. Själv hade han fortfarande bara milda symptom men såg det som självklart att testa sig.

– Jag testades på måndag och var positiv. Vid den tidpunkten började mina symtom att intensifieras. Jag hostade mycket, hade svårt med andningen, fick diarré och hade muntorrhet och mardrömmar, berättar Slobodan.

Två veckor efter fikat sökte han sig till akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

– Inom kanske fem minuter fick jag syrgas och hjälp av två sjuksköterskor och en läkare. De var mycket omtänksamma och uppmärksamma. Läkaren sa till mig att jag inte ska vara orolig, men att jag måste stanna på sjukhuset några dagar, säger Slobodan.

Minuter efter att han fått syrgas kände han sig bättre. Han hostade inte längre och det var mycket lättare att andas. Tre dagar efter att han lades in fick Slobodan besked om att smittan var borta och att han snart kunde åka hem.

Tiden efteråt innebar en relativt kort sjukskrivning innan han började arbeta som vanligt igen.

Nu, så här en tid efteråt och efter det du har varit med om – vad vill du säga till de människor som inte har drabbats av covid-19?

– Det är alltid bättre att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer och minsta symtom bör inte ignoreras. Varje kontakt kan vara en kontakt för mycket. Det är viktigt att betona att man inte ska vänta med provtagning eller läkarundersökning, enligt min erfarenhet ska man ha förtroende för svensk sjukvård, säger Slobodan Mufic.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.