• idag
  16 jan
  -3°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm

Vi välkomnar att beslutet om särskoleflytt skjuts upp

Debatt
PUBLICERAD:
Rydskolan.
Foto: Petra Lundgren
Sverigedemokraterna i Skövde har tidigare sagt nej till förslaget om ”Samlad grundsärskola i Ryd” och är mycket tydliga i vår återremiss. Denna skickade vi till alla ledamöter i BUN den 15/11. I korthet går återremissen ut på att flytt inte ska genomföras nu, och att underlaget är så dåligt underbyggt att det ska göras om.

Även oppositionen (S, MP, V) har meddelat att de kommer att lägga en återremiss, dock utan den detaljeringsnivå som SD redovisat. Nu har även alliansen meddelat att ”Beslut om samlad grundsärskola skjuts upp”. Det välkomnar vi. Det betyder att både oppositionen och alliansen har värderat vad den massiva kritikerstormen innebär.

Alliansen förklarar nu att BUN behöver ”fördjupa sig i utredningens slutsatser och de olika inspel som har kommit från bland annat föräldrar och lärare”. Det är ju en helt korrekt slutsats, som skulle ha varit med från början. Att föräldrar, personal, elever och lärarfacken har rätt att vara en del i utredningen och konkret i god tid, få vara en naturlig del av processen är givet.

Men frågan är egentligen inte avgjord. På BUN-mötet den 7/12 ser vi fram emot att det tas fram en plan på hur ärendet konkret avses drivas vidare.

Hur blir det med det fria skolvalet? För grundsärskolan finns det i nuläget ett fåtal möjligheter att välja på. Men möjligheten finns ännu. Varför då ta bort den sista möjligheten? Det saknar logik.

Hur inverkar integration och mångfald? Oppositionen framför detta som en stor del i valet av Rydskolan. Men integrering till vadå och för vem? Grundsärskolan finns i nuläget på Billingskolan (1–6), Vasaskolan (7–9), Lundenskolan (1–9) och Rydskolan (F-9). Nu är det på fyra platser grundsärskolan och särskolan är samlokaliserade. Oppositionen framför att det allmänt sett ska förläggas mer verksamhet i Ryd. Om man går på denna linje för grundsärskolans del innebär det att antalet platser i Skövde för mångfald och integration minskar från fyra till två. Stort frågetecken på oppositionens analys? Mångfald och integration gäller inte bara på Rydskolan.

SD har vare sig majoritet eller vågmästarroll i BUN. Vi har presenterat en tydlig och detaljerad återremiss. Vi får förlita oss på att alliansen såväl som oppositionen noga och faktabaserat överväger vad som blir bäst för målgruppen grundsärskolebarnen. Vi får även hoppas att man vågar släppa prestige och önsketänkande. En politiker ska ha förmåga att faktabaserat omvärdera en situation och göra det bättre nästa gång. Det är politikerns skyldighet.

Avslutningsvis. En eloge till alla föräldrar, lärare och lärarfack som tydligt har påvisat sina ståndpunkter. Utan er så hade det troligtvis inte blivit ett delbeslut om att ”Beslut om samlad grundsärskola skjuts upp”.

Sverigedemokraterna Skövde

Anders Friedländer, ledamot BUN

Therese Steise, ersättare BUN

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.