• idag
  2 dec
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  4 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  5 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  6 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Måste hjälpas åt att stoppa smittspridningen"

Skola & utbildning | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
– Vi måste hjälpas åt att stoppa smittspridningen, att införa distansundervisning för gymnasiet bidrar förhoppningsvis, säger gymnasiechefen Bengt Stenhammar, till höger. Beslutet om distansundervisningen togs av barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Karlsson (M).
Foto: Anneli Malm
Gymnasieskolorna Kavelbro och Västerhöjd stänger från och med onsdag - all undervisning fram till jul sker på distans. "Det är nödvändigt, vi måste hjälpas åt att stoppa smittspridningen i samhället. På Västerhöjd har vi nu 20 covid-fall" säger gymnasiechefen Bengt Stenhammar till SLA.

Tidigare i veckan berättade Bengt Stenhammarchef, avdelningschef Gymnasium Skövde, och Linda Bårring, rektor på Västerhöjd, i SLA att eleverna är dåliga på att följa de regler för avstånd som gäller under pandemin.

Ansvariga på skolan har vidtagit en mängd åtgärder för att minimera smittspridning, bland annat har det sedan några veckor bara varit två årskurser på skolan samtidigt, den tredje har haft distansundervisning. I skolans lokaler sitter skyltar som tydligt talar om hur viktigt det är att hålla avstånd, vissa gångstråk i lokalerna har enkelriktats eller stängts, allt för att undvika trängsel. Men med tusen elever från två årskurser på plats är det också rent praktiskt svårt att hålla avstånd.

Undervisning på distans

Bengt Stenhammar har de senaste dagarna undersökt flera möjligheter för att minska trängseln.

– Men vi har kommit fram till att det är svårt att få till det, framför allt i matsalen. Sedan är ju elevbeteendet sådant att det blir trängsel på olika platser.

– Det enda rätta nu är att införa distansundervisning på heltid, både på Kavelbro och Västerhöjd. Vi måste hjälpas åt att minska smittspridningen i samhället och platta ut kurvan. Jag ser med oro på samhällsutvecklingen.

Till jullovet

Rent formell togs beslutet om distansundervisning för Kavelbro och Västerhöjd av barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Karlsson (M), det skedde i samråd med Smittskydd Västra Götaland. Beslutet gäller från och med onsdag i nästa vecka och fram till jullovet.

– Vi fortsätter att följa utvecklingen av covid-19 nogsamt för att se om, och på vilket sätt, undervisningen kan ske efter jullovet, säger Bengt Stenhammar.

20 covid-fall

– Just nu har covidfallen på Västerhöjd eskalerat, från ett för en dryg vecka sedan till 20 idag, det handlar både om elever och skolpersonal. Om vi inte stänger nu är risken stor att fler blir sjuka och om lärarna blir sjuka faller ju även distansundervisningen.

Många elever har tidigare protesterat mot distansundervisning som har förekommit i omgångar sedan i våras.

"Mår dåligt"

– Jag har förståelse för det, det är trist för alla och en del elever mår givetvis dåligt. Men vi har också gett rektorerna mandat att göra individuella bedömningar utifrån elevers behov. Sedan råder vi också elever som inte mår bra att prata med mentorerna eller elevhälsan.

Några undantag

Men distansundervisningen gäller inte alla - gymnasiesärskolan, introduktionsprogrammen, bygg- och anläggningsprogrammet (inriktning anläggning), fordons- och transportprogrammet (inriktning transport) och elever som genomför sin APL (arbetsplatsförlagt lärande), är undantagna.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.