• idag
  16 jan
  -3°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm

Återremiss bästa vägen framåt för grundsärskolan

Debatt
PUBLICERAD:
Att samla grundsärskolan på Rydskolan skulle ha varit den största strukturella förändringen av skolan i Skövde kommun sedan nedläggningen av Varola skola och stängningen av Ryds högstadium, menar Anna Ljungberg.
Foto: Petra Lundgren
Förslaget om en samlad grundsärskola på Rydskolan i Skövde har skjutits på framtiden efter protester från föräldrar och personal. Beslutet skulle ha fattats på Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i december. Efter den massiva kritiken från berörda, och även från lärarfack och skolledare, krävde oppositionen en återremiss av ärendet. Det är den bästa vägen framåt.

Att samla grundsärskolan på Rydskolan med undantag av högstadiet för elever som läser ämnen (som är kvar på Vasaskolan) skulle ha varit den största strukturella förändringen av skolan i Skövde kommun sedan nedläggningen av Varola skola och stängningen av Ryds högstadium. En sådan genomgripande förändring kräver inte bara ett gediget och genomarbetat underlag utan även en tydlig och transparent process. En återremiss borgar för båda.

Genom en återremiss kan nämndens ledamöter precisera vad de vill att underlaget ska kompletteras med. Då framkommer det tydligt vad som saknas i underlaget. I återremissen kan nämnden också kräva när i tiden kompletteringen ska vara klar, dvs när ärendet åter ska rapporteras till BUN. Det betyder att alla berörda vet när ärendet ska upp igen. Hela processen blir då tydlig och transparent för föräldrar och personal, för politikerna och för allmänheten.

En ordförande har rätt att dra ur ett ärende inför nämnd, men det är ovanligt när ärendet redan passerat arbetsutskottet. Ett ärende av den här digniteten bör inte förpassas till otydliga och icke-transparenta forum där föräldrar, personal och allmänhet inte har insyn. Beslutet om ärendets fortsatta hantering bör således beslutas av nämnden.

Om ordförande ändå beslutar sig för att dra ur ärendet bör grundsärskolans fortsatta hantering tydliggöras för övriga ledamöter och kontinuerligt återrapporteras till nämnden samt protokollföras. Då har även föräldrar, personal och allmänhet möjlighet att följa grundsärskolans framtida utformning.

Jag uppmanar därför Alliansen att gå på oppositionens linje och yrka på en återremiss av ärendet "En samlad grundsärskola" på BUN:s möte den 7 december.

Anna Ljungberg, oberoende skoldebattör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.