• idag
  18 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stavgång till Ryds grottor

Läsarnas
PUBLICERAD:
SPF Seniorerna Skövdes stavgångare gör V-tecken efter att ha besegrat backen till Ryds grottor.

Novemberdagen visade upp en blekblå himmel med en skönt värmande vit sol när SPF Seniorerna Skövdes stavgångare hade samlats för ännu ett tvåtimmarspass med naturfika. Ledare var Inger Fredriksson.

Dagens pass gick genom Ryds ängar upp till Ryds grottor. När vi passerade en bred gata i skogen vid Ryds ängar frågade Bengt, en av stavgångarna, om vi visste varför Skövde inte har något vattentorn? Jo, förklarade han, Skövdes dricksvatten kommer från reservoarer på Billingen och leds ned till staden och höjdskillnaden är tillräckligt för att åstadkomma trycket i våra vattenledningar. Vattenledningen gick just under den breda gatan i skogen. Vattnet kommer från Vättern och pumpas upp till reservoarerna. Detta är samma idé som förser Fontana di Trevi i Rom med vatten, som leds från bergen via en 2000 år gammal akvedukt ner till fontänen där Anita Ekberg badade.

Utmed vägen passade vi också på att titta på en kallkälla där det året runt tränger upp vatten ur marken. Vattentemperaturen är alltid cirka 5-6 °C. Lite senare, strax intill Skanskas brott, stannade vi för att begrunda Guldfallet. Ett mäktigt vattenfall utför Billingens rasbrant med guldfärgat vatten, nåja, det är brunt mossvatten från Blängsmossen som upplevs som guld när solen skiner på det.

Sedan var det dags för dagens tuffaste etapp, den sista branta delen upp till Ryds grottor. Alla gick uppför i sin egen takt och väl uppe belönades stavgångarna med en milsvid utsikt i det klara vädret. Här uppe blev det naturfikapaus. En liten flock stjärtmesar drog förbi och visade upp sin exotiska fjäderdräkt.

Mellan starten vid Billingehov och Ryds grottor är en höjdskillnad på cirka 150 m. Vägen hem gick snabbt och lätt, det var bara utför. Detta var ännu en uppskattad ”stavgång med Inger”. Om det blir någon stavgång nästa måndag beror på om det blir skärpta coronarestriktioner.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.