• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Digitala föreläsningar under Forskarfredag

Teknik och vetenskap
PUBLICERAD:
Årets föreläsningar hålls digitalt. På bild Marcus Nohlberg under förra årets Forskarfredag.
Foto: Anna Warner
Via arrangemanget Forskarfredag ges allmänheten möjlighet att lära sig om pågående forskningsprojekt. I år hålls föreläsningarna över nätet.

Under fredag och lördag den här veckan livesänds åtta föreläsningar om lokala forskningsprojekt på hemsidan Forskarfredag.se. Det är ett sätt att låta allmänheten ta del av den senaste forskningen, även om besökare inte tillåts under årets upplaga av Forskarfredag.

– Vi vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Mattias Pettersson, forskningskommunikatör Högskolan i Skövde, som arrangerar Forskarfredagen i Skövde tillsammans med Balthazar Science Center och Assar Industrial Innovation Arena.

Föreläsningarna har följande teman: Musslor som miljömätare, AI för att hitta optimala lösningar, Infektionsbiologi, Skaraborgs Hälsoteknikcentrum & BaltSenior 2.0, Virtuell ergonomi, 2030 Klimatspelet - Ett spel om vår framtid, Nordiska bin – en unik resurs för framtidens ekosystemtjänster? och Hållbart föräldraskap.

Man har i år tagit fram ett skolprogram för mellanstadieelever där de får testa att forska, med hjälp och instruktioner från Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik.

– Vi delar utmaningen att tillgängliggöra, ibland svåra, samband så att de blir enkla att förstå. Så enkelt att det väcker nyfikenhet och upptäckarglädje. Här i Skövde finns forskning i framkant inom högaktuella ämnen. Tillsammans kan vi erbjuda ett program, som inspirerar till lust att lära och modet att våga prova nya saker genom hela livet, säger Lisa Lindgren, VD Balthazar Science Center i ett pressmeddelande.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.