• idag
  17 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Västra Götalandsregionen – värna personalen!

Insändare
PUBLICERAD:
Dagligen möter vi anställda som vittnar om en stor oro för hur de ska klara av den andra pandemivågen ute på avdelningarna, menar insändarskribenterna.
Foto: Anneli Malm
Vi ser återigen med fasa hur smittkurvorna går åt helt fel håll och hur patienter som vårdas för covid-19 fortsätter att öka här på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Dagligen möter vi anställda som vittnar om en stor oro för hur de ska klara av den andra pandemivågen ute på avdelningarna. De är slutkörda sedan förra covid-19-vågen och har dessutom inte fått den återhämtning som en sammanhängande semester är tänkt att ge. Lägg sedan till en, i grunden, ansträngd arbetsmiljö i verksamheterna. Det finns all anledning att oroa sig för de anställdas hälsa.

Under flera år har medlemmarna i Kommunal larmat från sjukhusen om en allt sämre arbetsmiljö. Slimmade och underbemannade verksamheter har skapat en stressig och tung tillvaro för de anställda och listan kan göras lång på saker där vi sett att det måste till förbättringar. I somras kämpade personalen för att få politikerna i Västra Götalandsregionen att förstå att uppskjuten semester är en hemskt dålig idé. Personalen har inte hunnit vila ut sedan förra vågen, eller ens innan dess. De är nu helt utmattade. Samtidigt står vi inför det faktum att smittan ökar igen.

Men läxan är inte för sen att lära och nu vänder vi oss till er som fattar beslut i vår gemensamma välfärd. Som politiker i Västra Götalandsregionen är ni ytterst ansvariga för personalens arbetsmiljö. Lev upp till det ni säger - att vara Sveriges bästa arbetsgivare. Det är ni som ger förutsättningarna för ett långt och hållbart yrkesliv. Lyssna till våra förslag:

- Gör inte om misstaget att föreslå att slå sönder eller förkorta personalens semestrar. Det går aldrig att ta igen en förlorad sommarsemester någon annan gång under året.

- Säkra upp rekryteringen av personal genom att erbjuda goda villkor och en bra arbetsmiljö. På det sättet får ni befintlig personal att vilja stanna kvar och de får känna att deras erfarenhet och kompetens värnas av er som arbetsgivare. Dessutom ökar det statusen på jobben och får fler att söka sig till VG-regionen.

Vi vill också be allmänheten att tänka lite extra på de som står i frontlinjen för att bekämpa det virus som hotar och begränsar oss. Följ de rekommendationer som kommer ifrån våra myndigheter. Tänk på personalen i vården och se till att vi tillsammans minskar smittan. Då kommer tiden med restriktioner och begränsningar förkortas för oss alla.

Lise-Lotte Lindblom, ordförande Kommunal VGR

Sabina Bengtsson, skyddsombud IVA Skaraborgs sjukhus, Skövde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.