• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

En klar majoritet vill inte använda smittspårningsapp

Teknik och vetenskap | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ali Padyab, lektor, och Joakim Kävrestad, adjunkt, i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde har undersökt svenskarnas vilja att använda smittspårningsappar.
Foto: Tobias Larsson Franzén
Intresset för en smittspårningsapp är svalt bland svenskarna, enligt en undersökning som två forskare vid Högskolan i Skövde har gjort. Den främsta orsaken till det är att många är oroliga för att känslig personlig information ska hamna i orätta händer.

Joakim Kävrestad och Ali Padyab, adjunkt respektive lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, har undersökt hur pass intresserade allmänheten är till en så kallad smittspårningsapp. Genom att använda en sådan kan man få reda på om man har varit i kontakt med någon som smittats av covid-19, förutsatt att den personen också använder appen. Denna teknik används redan i flera länder.

Oro för informationsspridning

453 personer fick svara på en enkät. Många uppgav att de upplevde att en sådan app skulle medföra integritetsintrång, samt var oroliga över att den personliga informationen skulle komma att spridas till andra aktörer än enbart mellan användaren och sjukvården.

– Det var tydligt att de flesta av de svarande inte vill att data ska användas i annat syfte än det tänkta. Många oroade sig över att data skulle sammanställas och bearbetas för andra ändamål. Många trodde också att företag, såsom banker och försäkringsbolag, skulle få tillgång till datan och använda den, exempelvis som en del i att fastställa ränta eller försäkringskostnad baserat på levnadsmönster, säger Ali Padyab, i ett pressmeddelande.

35 procent intresserade

Sammanfattningsvis var endast drygt 35 procent av de tillfrågade intresserade av att använda en smittspårningsapp. Viljan att använda tekniken hänger ihop med oron för hur integriteten påverkas, menar forskarna. De som är mer oroliga är mindre benägna att vilja använda appen, alltså en klar majoritet.

– Det finns två aspekter av det. Dels finns det hos vissa en inneboende misstro att man utvecklar något som ska användas i ett gott syfte, men att det syftet glider lite och så hamnar datan i orätta händer. Sedan finns det tidigare exempel på där data har utsatts för intrång eller klantiga implementationer som gjort att personlig information har läckt. Så oron är helt klart befogad, säger Joakim Kävrestad.

Hur ska resultatet tolkas?

– Intresset för en sådan här app kan aldrig bli större än vad det är nu. Så jag tycker resultatet säger en del - Är folk inte intresserade nu så är intresset relativt lågt. Ska man skapa en smittspårningsapp så måste man ta integritetsaspekten på allvar och arbeta med anonymitet på ett bra och trovärdigt sätt för att folk ska vilja använda den. Om inte många använder den så blir den ju ineffektiv.

Forskarna är dock inte särskilt överraskade av svaren:

– Nej, sådana här appar kräver mycket känslig information från människorna som använder dem. Bland annat plats, hälsoinformation och kontaktnätverk, säger Ali.

– Jag tycker det är glädjande att folk faktiskt bryr sig om det här, avslutar Joakim.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.