• idag
  17 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Munskydd en smittorisk

Insändare
PUBLICERAD:
Allmänheten kan inte använda munskydd eller mask korrekt, menar Nina Thool.
Foto: Johan Nilsson/TT
Replik till Arnold Karlén i SLA 24/11.

Apropå munskydd som definitivt ej lindrar en infektion, snarare tvärt om. Man behöver nog den syre man kan få om man är sjuk, vilket ett munskydd inte gynnar! En stor studie har nu visat att det även om det används rätt är ineffektivt.

Och allmänheten kan inte använda munskydd eller mask korrekt.

Se bara på bilderna i SLA 24/11 på Pingstkyrkans medlemmar som repeterar för julshow iförda munskydd. Två har det under hakan, en hängande runt örat, en nedanför näsan, och det är precis så det ser ut överallt där "vanligt folk" i god tro tar på sig munskydd. De är då en smittrisk snarare än att de är skyddade eller skyddar.

Såg idag kunder i en restaurangkö som tog av sina munskydd när de skulle ta i glas etc., tog i dem mitt över näsa och mun, stoppade det i fickan och tar sen i saker kring kassan med förorenade fingrar. Tala om smittorisk!

Vanliga engångsskydd används om och om igen, de håller kanske max 30 minuter innan de är genomfuktade. Och en tygmask, hur ofta byts den? Hur hanteras den? Tar man av den kan man ju inte ta på samma igen!

Ser även på tv hur det vid olika evenemang eller politiska möten används munskydd bara för att man måste, inte för att skydda eller skyddas. Israels premiärminister höll ett tal i tv, tog av munskyddet på helt fel sätt och la det på bordet eller ner i fickan. Det blir ju bara komiskt! De används enbart för att politiker beslutat om det, inte för att det är relevant!

Avstånd och handhygien räcker. Ha en liten handsprit i fickan så klarar du dig bra! Och strunta även i handskar! De är en extra hud som du inte kan sprita rena och som också blir en smittkälla. Bättre med bara rena händer.

Nina Thool

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.