• idag
  18 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

PRO på Boulognerpromenad

Läsarnas
PUBLICERAD:
Foto: Göran Hermansson

PRO Skövde avslutade sina höstpromenader med besök i Boulognerskogen och Boulognersjön. Vi var cirka 30 deltagare fördelade på grupper på högst åtta. En härlig promenad mellan fågeldammar, höga lövträd, barrträd och hängpilar ner mot den anlagda Boulognersjön. Gamla Boulognersjön byggdes på 1880-talet. 2014 invigdes ”nya” Boulognersjön efter omfattande restaurering och med Vättervatten. Badet är uppskattat men kanadagässen har ställt till en del bekymmer.

Boulognerskogen, även kallad Boulogner, är en park i stadsdelen Östermalm. Parken är uppkallad efter Bois de Boulogne i Paris. Boulognerskogen tillkom 1875 som en stadspark. Efter stationsbygget 1859 kallades en del av området fortfarande för "prästens fårahage", men eftersom Skövde kommit att kallas "Lilla Paris", så kom namnet Boulognerskogen till efter hand. Området var populärt att ströva i. Krögaren Adolf Warnicke på Skövde Hotell anhöll så 1865 om tillstånd att servera spritdrycker till promenerande i Boulognerskogen under sommarmånaderna. En serveringslokal "Schweizeriet", uppfördes i parken 1882. Ett schweizeri kallades en lokal där man främst serverade alkoholdrycker och enklare mat.

Historiskt intressant är också Skövde Vattenkuranstalt, som anlades 1870 vid järnvägsstationen, söder om Boulognerskogen. Kurorten var under några årtionden en av de mer populära i Sverige och hade mängder av gäster. Den revs 1904. Samma år revs Societetshuset som byggts 1877. Förknippad med kurortens verksamhet är lejonkrönta brunnsöverbyggnaden vid en källa i parkens södra utkant. Överbyggnaden pryds av ett svart lejonhuvud i gjutjärn. Den byggdes 1888 och flyttades 1993 från Pentaporten. En uppgift är att källan längre tillbaka i tiden kallats S:t Eriks källa. De flesta av dåtidens byggnader är borta men kvar finns lejonbrunnen och det gamla schweizeriet som idag är Skövde studentkårs kårhus.

Promenaden avslutades med att PRO Skövde bjöd på grillad korv som styrelsen ordnat med.

Det var höstens sista PRO-promenad och Göran Hermansson, som anordnat promenaderna, avtackades med choklad och en present i glas.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.