• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Viktigt att vi får praktik

Insändare
PUBLICERAD:
Att vi får komma ut på praktik är viktigt därför att vi måste veta hur vi handgripligen ska vårda en annan människa, vilket tillfälle är då inte bättre än i en pandemi, menar insändarskribenten.
Foto: Joacim F Kaiberger
Denna insändare skriver jag för att jag vill visa perspektivet från sjuksköterskestudenter som vill ha praktik.

Vi som går första terminen sökte in till programmet då pandemin var i full gång, majoriteten borde då varit medvetna om vad sjuksköterskans yrke går ut på. Vård och omsorg av patienter av alla typer, utan och med en pandemi. Sedan start har det varit synpunkter på att utbildningen varit på distans men även att det varit på skolan eller synpunkter om lärare när det varit för enkelt men även när det varit för svårt.

Själva frågan om praktiken tycker jag blir ensidig i artikeln (SLA 21/11) och det framstår som att vi inte fått stöd eller information för att åka ut. Vi har fått mycket information, gått särskilda utbildningar om covid och skyddsutrustning och det har varit tydligt från början att vår utbildning är extra viktig för samhället.

Det är även viktigt att vi får ha praktik när det är planerat, det ligger mycket jobb bakom att få ut många studenter och samarbeten med kommuner som planerats. Att vi får komma ut på praktik är viktigt därför att vi måste veta hur vi handgripligen ska vårda en annan människa, vilket tillfälle är då inte bättre än i en pandemi? Då får vi lära oss att utföra arbetet i skyddsutrustning, säkert och med smittorisk-medvetande i fokus. Skolan har infört olika nya rutiner för att skydda oss studenter och de ansvariga på kommunen har gjort riskanalyser inför att skicka ut oss på praktik. Oavsett strängare restriktioner så har de redan kollat om praktiken kan genomföras säkert eller inte, ingen vill att människor ska lida eller dö om det fanns risk för det!

Vi utbildar oss till ett yrke som kräver att vi kan arbeta i alla förhållanden, vårda olika typer av sjukdomar och människor och tycker man att det inte passar förstår jag inte riktigt vad man gör på denna utbildning? Att jobba inom vården har sina risker, det är inget fel att vara orolig men läs på om den information vi fått och fundera om denna utbildning är något du verkligen vill.

Sjuksköterskestudent termin 1

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.