• måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bryt en tradition- för alla flickors rätt till ett värdigt liv

Insändare
PUBLICERAD:
Karantän och minskade sociala kontakter är förödande för flickor och kvinnor som tvingas leva isolerade med sina förövare, skriver Ingrid Åberg, diakon i Svenska kyrkan i Skövde och Sanna Waithaka, präst i Svenska kyrkan i Skövde.
Foto: Anders Wiklund/TT
I år är vi många som måste ändra på våra traditioner inför de stundande helgerna.

I Svenska kyrkan har vi ställt in många av våra gudstjänster och mötesplatser. Vi måste tänka om för att kunna vara kyrka lokalt och inte minst globalt.

Under jultiden uppmärksammar vi årligen Act Svenska kyrkans internationella arbete genom den så kallade Julinsamlingen där vi i våra kyrkor samlar in pengar genom kollekter och andra gåvor. I år lyfter Julinsamlingen den viktiga kampen för flickors och kvinnors rättigheter. Fokus ligger på behovet av att bryta skadliga traditioner som drabbar flickor och kvinnor – tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp.

I skuggan av covid-19 pågår en annan pandemi runtom i världen, en pandemi av könsrelaterat våld.

Karantän och minskade sociala kontakter är förödande för flickor och kvinnor som tvingas leva isolerade med sina förövare. På grund av ökad fattigdom riskerar fler flickor att giftas bort vilket leder till ett ökat antal tonårsgraviditeter och förlossningar, en vanlig dödsorsak för unga flickor.

Vi kan under denna advents- och jultid inte mötas i gudstjänst och gemenskap som vi brukar men vi vill vädja till er alla att fortsätta att genom gåvor bidra till Act Svenska kyrkans arbete och vara med i kampen för flickors och kvinnors rätt till ett värdigt liv.

Skänk en gåva till Act Svenska kyrkan och årets julinsamling.

Ingrid Åberg, diakon i Svenska kyrkan i Skövde

Sanna Waithaka, präst i Svenska kyrkan i Skövde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.