Flest dödsfall i Tibro och Falköping

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Totalt tolv nya dödsfall från Skaraborg har registrerats hos Socialstyrelsen den senaste sjudagarsperioden.
Från Tibro och Falköping som haft många rapporterat smittade i covid-19 har nu också flera nya dödsfall i sjukdomen anmälts. Vara har registrerat sitt första dödsfall i covid-19 och Lidköping har ytterligare en avliden.

Totalt har Socialstyrelsen fått in läkarintyg med dödsorsak covid-19 för tolv personer hemmahörande i Skaraborg, under 24-30 november. Personerna kan ha avlidit tidigare eftersom dödsorsaksintygen släpar efter. Läkaren har upp emot tre veckor på sig att skicka in intyget.

När Socialstyrelsen rapporterade statistiken förra veckan hade Skaraborg bara ett nytt dödsfall, den gången i Falköping. Den här veckan har antalet alltså mångdubblats.

Men man kan räkna med att fler dödsfall kommer att rapporteras in för den här tiden. Till exempel har Skaraborgs sjukhus meddelat 14 nya dödsfall under den senaste en och en halv veckan. En del av de dödsfallen lär av allt att döma komma senare i Socialstyrelsens statistik, allt eftersom dödsorsaksintygen kommer in.

Falköping sticker fortfarande ut i antalet avlidna med sex nya dödsfall rapporterade mellan den 24 och 30 november. Därefter kommer Tibro med fyra nya dödsfall. I Tibros fall noteras totalt 16 personer som avlidit i covid-19 sedan pandemins början, en hög siffra med tanke på kommunens storlek. Enligt uppgifter i Socialstyrelsens statistik ska tio av de de avlidna i Tibro, ha dött på särskilt boende för äldre.

Lidköping noterar ytterligare ett dödsfall, det är dock oklart om det handlar om ännu en avliden inom äldreomsorgen.

Vara har tidigare inte haft något dödsfall inrapporterat till Socialstyrelsen. Men den senaste sjudagarsperioden har minst ett dödsfall registrerats. Det kan röra sig om upp emot tre personer, men det går inte att utläsa av statistiken eftersom den exakta siffran bara uppges om det är minst fyra avlidna i en kommun. Detta med hänvisning till sekretess. Det går inte heller att se om det handlar om dödsfall inom äldreomsorgen.

Nu är det bara två kommuner i Skaraborg, Hjo och Karlsborg, som inte rapporterat in några dödsfall alls på grund av covid-19.

Totalt har minst 120 personer från Skaraborg avlidit i covid-19 sedan pandemins början enligt Socialstyrelsens statistik.

Dödsfall i covid-19 i Skaraborg

Inrapporterat till Socialstyrelsen från pandemins början till och med den 30 november. Inom parentes eventuell ökning den senaste sjudagarsperioden.

Skövde 30

Lidköping 22 (+1)

Skara 17

Tibro 16 (+4)

Falköping 12 (+6)

Töreboda 9

Essunga 5

Tidaholm 4

Grästorp X

Gullspång X

Götene X

Mariestad X

Vara X

Hjo 0

Karlsborg 0

Totalt minst 120 avlidna i Skaraborg

x=0-3 avlidna

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.