Höjda löner till vårdpersonal och nya erbjudande till privata aktörer att utföra vård, blev debatten som kom att prägla delar av regionfullmäktigemötet som varade i två dagar.
58 miljarder kronor kommer att fördelas ut till sjukhus, tandvård, primärvård, kollektivtrafik, kultur, miljö... Ja, listan kan göras lång och långt blev också regionfullmäktiges budgetmöte som höll på i två dagar. Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen, efter lång debatt med många deltagare, slogs klubban i bordet.
För första gången någonsin var mötet helt digitalt och 149 ledamöter hade placerat sig på distans, i de flesta fall i sina egna hem. Tekniken höll ihop det mesta av tiden, med några få avbrott och några inlägg från ledamöter som inte kom igenom.
Det var grönblå samverkans budget som gick igenom som förväntat. Den stöds av partierna i minoritet Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna lade fram egna budgetförslag.
De grönblå fick egentligen igenom sin budget redan i juni. Men nu presenterades en kompletteringsbudget för att möta coronapandemins påverkan, på framförallt vården, men även till exempel också på kollektivtrafik och kultur.
De grönblå satsar 670 miljoner kronor extra på vårdskulden som bland annat kommit under pandemitiden. Pengarna finansieras med ett särskilt statsbidrag.
Oppositionspartierna S, V och SD, presenterade i sina budgetar också satsningar i samma storleksordning för att få bukt med vårdskulden. Men de föreslog också extra pengar till personalen, för konkurrenskraftiga löner.
Vem ska kapa köerna?
Mycket i debatten kom att handla om vem och vilka som ska vara med och kapa vårdköerna.
De grönblå har valt att lägga pengarna i en särskild kassa hos regionstyrelsen. Pengar som ska fördelas ut successivt till verksamheter som avser att jobba med kökortningar, alltså vård utanför den ordinarie verksamheten.
– En tröttkörd organisation ska inte tvingas göra väldigt mycket mer. Människor som kan, vill och orkar kan göra extra insatser. Vi framför önskemål om frivilliga insatser av den ordinarie personalen, men erbjuder också privata vårdgivare att leverera mera, förklarade Johnny Magnusson (M).
Det var just den här delen att be privata vårdgivare om hjälp att få bukt med vårdköer som väckte debattlustan hos oppositionen.
– Ett av de största problemen är att 94 procent av vårdköerna redan fanns före pandemin. Ni ska ge ersättning till sjukhusen, men inte kopplat till den ordinarie verksamheten. Varför får inte sjukhusen del av de här pengarna? Ni har inte fokus på våra sjukhus utan privata aktörer ska få del av statsbidragen, menade Helén Eliasson (S).
– Mitt fokus är leverans och inte att dela ut pengar. S och SD tar pengar ur moderförvaltningen för att fylla ut budgeten på intäktssidorna, men konsekvensen blir att det kommer att fattas pengar för pensionsutbetalningar, sa Johnny Magnusson.
Ville höja löner
Socialdemokraterna förslog att lägga 700 miljoner kronor under en treårsperiod på höjda löner och väljer att gå med ett underskott på 632 miljoner kronor om två år.
– Det räcker inte med att medarbetarna får applåder och hela regionens tack efter pandemin. Vi gör en kraftfull satsning på konkurrenskraftiga löner, sa Helén Eliasson.
Conny Brännberg (KD), undrade över Socialdemokraternas besparing på administrationen.
– Ni skär ganska rejält på administrationen samtidigt som ni ger 60 nya utredningsuppdrag. Hur tänker ni där? undrade Conny Brännberg.
Överraskad SD
Även Sverigedemokraterna har valt en större satsning på konkurrenskraftiga löner, precis som Vänsterpartiet. Vänsterpartiet väljer att finansiera sina förslag med höjd skatt på 30 öre.
– Jag är lite överraskad över den här ideologiska debatten, sa Heikki Klaavuniemi (SD) samtidigt som han inbjöd Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att ställa sig bakom SD:s tilläggsyrkanden om att lägga mer pengar på både vård och löner.
Både S och V tackade nej, med hänvisning till den budgetordning som bestämts innan mötet. Man röstar på de budgetförslag som lagts fram utan några andra tillägg.
Den grönblå budget som klubbades igenom innebär en oförändrad skatt på 11,48 per skattekrona.