Hoppa till huvudinnehållet

De har fixat granarna i 32 år

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Ingemar Lundgren och Dennis Ullström framför granen som de hoppas ska pryda Hertig Johans torg nästa år. Det blir i så fall den finaste som de har levererat. Granar som får plats att växa, som till exempel i hagmarker, blir ofta fina. De som väljs ut lyfts direkt upp på en transport. Om de fälls riskerar man att grenarna skadas.
Ingemar Lundgren och Dennis Ullström framför granen som de hoppas ska pryda Hertig Johans torg nästa år. Det blir i så fall den finaste som de har levererat. Granar som får plats att växa, som till exempel i hagmarker, blir ofta fina. De som väljs ut lyfts direkt upp på en transport. Om de fälls riskerar man att grenarna skadas. Foto: Anna Warner

– Den vi levererade i år är nog den finaste vi har haft på Hertig Johans torg. Och till nästa år har vi hittat en som nog är ännu finare. Det är en riktig Disney-gran, säger Ingemar Lundgren.

Tillsammans med Dennis Ullström är han ansvarig för att leverera granar till Skövde.

– Här ska du se. Den här är fin, men lite liten än så länge. Den får stå på tillväxt.

Ingemar Lundgren och Dennis Ullström visar upp en av granarna som står i en hage i Locketorp.

Granen som nu står på Hertig Johans torg växte i samma hage, och där växer även den gran som kan komma att pryda torget nästa jul. Men det återstår att se. Avtalet med markägaren är inte klart.

– Den är nog faktiskt ännu finare än den vi levererade i år. Det är en riktig Disney-gran, och den växer bara 30 meter från den vi tog i år, säger Ingemar.

Dennis Ullström och Ingemar Lundgren har levererat granar i 32 år. Totalt har det blivit cirka 1 500 stycken och de kommer från ett område som är ungefär tre mil i radie från Skövde. I år blev det ett 50-tal granar. Här letar de nya kandidater i en hage i Locketorp där det finns flera fina exemplar.
Dennis Ullström och Ingemar Lundgren har levererat granar i 32 år. Totalt har det blivit cirka 1 500 stycken och de kommer från ett område som är ungefär tre mil i radie från Skövde. I år blev det ett 50-tal granar. Här letar de nya kandidater i en hage i Locketorp där det finns flera fina exemplar. Foto: Anna Warner

Har fått beröm

Dennis och Ingemar håller ständigt ögonen öppna och letar efter fina julgranar.

– Den finaste ska stå på Hertig Johans torg. Vi har fått beröm för årets gran och det har vi framfört till markägaren, säger Ingemar.

Ingemar har egen skog där han hittar fina exemplar ibland, men de flesta hittar de i andra skogar. Då kontaktar de markägaren och frågar om de får köpa.

– En del kan vara lite tveksamma och en del blir väldigt glada och tycker att det är roligt. Ibland blir vi kontaktade av folk som har stora granar i sin trädgård som de vill bli av med, säger Dennis.

Har gjort jobbet i 32 år

I 32 år har Ingemar och Dennis valt ut granarna. Förutom Hertig Johans torg levererar de till Skultorp, Södra Ryd, Knistad, Väring, sjukhuset (även till Falköping och Lidköping) och olika fastighetsägare. Till Skövdebostäder levereras 31 granar. Vad prislappen på granarna är avslöjar de dock inte.

Dennis var inblandad tidigare än så och började redan då han jobbade på Skogssällskapet.

– Vi skötte kommunens skogar och vi skulle hjälpa till med granar. Men vi hann inte med det så 1988 fick jag frågan om att ta hand om det privat. Ingemar och jag bodde grannar här i Locketorp då, och han hade tillgång till maskiner. Vi har hållit på sedan dess, säger Dennis som numera bor i Mariestad.

Ingemar Lundgren och Dennis Ullström håller ständigt utkik efter fina granar. Den här gillar de, men den får stå på tillväxt i några år.
Ingemar Lundgren och Dennis Ullström håller ständigt utkik efter fina granar. Den här gillar de, men den får stå på tillväxt i några år. Foto: Anna Warner

Spjälkade toppen

Under alla år har Dennis och Ingemar klarat sig från olyckor. Däremot har de ibland fått bli kreativa för att det ska bli bra.

– Det har hänt att vi har borrat hål i stammen för att fästa grenar som har gått av.

– En gång spjälkade vi toppen på granen som skulle till Hertig Johans torg. Den hade gått av så vi satte armeringsjärn runt den.

– När vi är ute för att ta ner granarna så tittar vi ju noga så att inte tomten bor där. Det har hänt, så då tog vi förstås inte den granen, säger Ingemar med ett leende.

Granen som nu står på Hertig Johans torg är cirka 25 år, mäter 13 meter över marken och väger cirka ett ton. Hålet i marken är 1,5 meter djupt. Den tyngsta gran som Ingemar Lundgren och Dennis Ullström någonsin har levererat vägde 2,9 ton och den stod också på torget.
Granen som nu står på Hertig Johans torg är cirka 25 år, mäter 13 meter över marken och väger cirka ett ton. Hålet i marken är 1,5 meter djupt. Den tyngsta gran som Ingemar Lundgren och Dennis Ullström någonsin har levererat vägde 2,9 ton och den stod också på torget. Foto: Anna Warner

Artikeltaggar

LantbrukLocketorpSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.