Nytt akut besöksförbud infört på alla äldreboenden - Tibro särskilt utpekat

Publicerad:
Besöksförbud råder nu på samtliga äldreboenden i Tibro kommun. Här Bäcklidens äldreboende. Foto: Anita Enocksson

Tibro kommun har en omfattande smittspridning av covid-19. Under torsdagen återinfördes därför besöksförbudet på äldreboendena Allégården, Brittgården, Bonargården och Bäckliden. Detta beslut gäller fram till och med den 12 december.

Det är Folkhälsomyndigheten som tagit beslutet och Tibro är en av de utvalda kommunerna i landet som omfattas av denna nya hårda besöksrestriktion.

Tibro kommun meddelar på sin hemsida att besöksförbudet införs för att förhindra spridning av covid-19 bland de boende i avvaktan på att nya nationella riktlinjer för införande av besöksförbud fastställs.

I november

Kommunen fick in smitta i sina vård- och omsorgsverksamheter den 10 november och rapporterar att man under fredagen hade färre än tio covid-19-sjuka vårdtagare.

Besöksförbudet innebär rent konkret att enbart förbokade besök är tillåtna och att det är enhetscheferna som bedömer om ett besök överhuvudtaget är möjligt.

Tibro kommun vädjar om största möjliga försiktighet.
Tibro kommun vädjar om största möjliga försiktighet. Foto: Anita Enocksson

Kommunen vädjar

Hembesök och offentliga platser bör undvikas:

"Vi vädjar till er att inte ta ut era anhöriga på promenad hem till er, till affärer eller andra offentliga ställen" skriver man på hemsidan.

Anhöriga och vårdtagare kan mötas utanför boendena om social distansering kan garanteras men kommunen vädjar till stor sparsamhet med besök.

Undantag

Undantag görs bara vid svår sjukdom och i livets slutskede betonar man vidare:

"Vi ger tillträde in på boendet endast vid svår sjukdom och vid livets slutskede. Vid en sådan händelse tillåter vi endast besök av nära anhöriga. Maximalt en till två personer åt gången får lov att vistas i den boendes lägenhet. Det är inte tillåtet att vistas i de allmänna ytorna på avdelningen."

Folkhälsomyndighetens akuta stängningsbeslut omfattar totalt 32 kommuner i landet varav två i Skaraborg och förutom Tibro berörs också Skara.

Artikeltaggar

AllégårdenBonargårdenBrittgårdenFolkhälsomyndighetenNyheterTibroTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare