All time high i hifi-butiken när allt fler satsar på hemmiljön

Publicerad:
Martin Niklasson på HiFi-punkten tar i när en av dagens paketleveranser ska skeppas iväg. Foto: Roland Svensson

Många företag inom handeln, besöksnäringen och restauranger mår inte särskilt väl under coronapandemin. Men det finns även branscher som går över förväntan under krisen, och dit hör bland andra hemelektronik. Citybutiken HiFi-punkten säljer stereo-prylar och hembio-anläggningar som aldrig förr.

Det är full rusch på Hifi-punkten i Skövde när ett speditionsföretag hämtar paket som ska levereras till kunder i hela landet. Butikens ägare Martin Niklasson har sällan haft sådan strykande åtgång på hifi-prylarna som under detta år, och pallvis med varor körs ut till lastbilen. Tvärt emot vad många andra branscher upplever går försäljningen på Hifi-punkten mot all time high.

– Människor satsar mer på sina hem nu under pandemin och grunden till försäljningsökningen ligger nog delvis i att man inte reser, går på konserter eller på bio, säger Martin Niklasson. Det har helt enkelt blivit viktigare med upplevelser i hemmet istället. Juli månad, som annars är lugn i vår bransch, blev vår bästa månad någonsin ända sedan företaget startade 1991.

Men det försäljningsrekordet skulle inte stå sig länge. I november drog köpfesten igång på allvar med nya kassarekord, jämfört med förra året ökade försäljningen med 60 procent under den perioden.

– Bara under årets Black friday ökade vi försäljningen med 270 procent jämfört med förra året, säger Martin Niklasson.

 Martin Niklasson kan konstatera att försäljningen gått spikrakt uppåt under senaste åren. Hifi-prylar är det som säljs mest.
Martin Niklasson kan konstatera att försäljningen gått spikrakt uppåt under senaste åren. Hifi-prylar är det som säljs mest. Foto: Roland Svensson

Ända sedan starten för snart 30 år sedan har centrumläget spelat stor roll för kunderna. Även om postorderförsäljningen via hemsidan rakat i höjden har cityläget på Långgatan fungerat bra.

– Nu är vi förmodligen den mest exklusiva och unika verksamheten i city, menar Martin. När vi startade i en liten 60 kvadratmeters lokal sågs man nog som en udda fågel inom handeln, nu säljer vi produkter över hela landet.

Försäljningen via postorder startades upp 1997 och vikten av en bra hemsida har blivit allt mer tydlig. Även kunder som besöker den fysiska butiken har ofta tittat på sortimentet via hemsidan, visar det sig.

– Vi var lite av pionjärer med webbhandeln, och nu är hemsidan moderniserad med en ny betalningslösning. Vi lägger stor möda på personliga texter på webben och handlar man via postorder skickar vi mejl till kunden med tips och råd hur man får ut det bästa av det man köpt. Det blir precis som man handlat i butiken - så vi är inte bara kartongflyttare, säger han.

Ett kvitto på framgången är bland annat toppbetyget 4,9 på handelssiten Trustpilot. I huvudsak toppas försäljningen av rena ljudprodukter inom hifi-segmentet. Intresset för hemmabio har generellt svalnat av, men under coronapandemin då biobesöken minskat, har kundintresset för hembio vaknat till igen.

– För att lyckas idag ska man ha kunskap, vara specialiserad och ha en butikslokal samt en bra webbsida. Vi jobbar med flera varumärken och styr vårt eget sortiment med sådant vi gillar, säger Martin Niklasson.

I samma lokaler huserar även David Thurén med grossistfirman Hifi-agenten. Företaget som säljer hifi-relaterade produkter till ett 50-tal återförsäljare i landet, har också märkt av en rejäl ökning under det gångna året. Lagret av sub-basar börjar redan att sina, trots att man nyligen beställt hem fyra pallar med den typen av högtalare.

 Martin Niklasson och David Thurén på Hifi-agenten har bråda dagar när varor ska skickas iväg.
Martin Niklasson och David Thurén på Hifi-agenten har bråda dagar när varor ska skickas iväg. Foto: Roland Svensson
Hemmabio har också fått en skjuts under coronapandemin, menar Martin Niklasson på Hifi-punkten.
Hemmabio har också fått en skjuts under coronapandemin, menar Martin Niklasson på Hifi-punkten. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

CentrumFöretagandeNäringslivSkövdeSkövde Cityförening

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare