Nya möten med Spanien på vägen till VM

Fotboll
PUBLICERAD:
För Emil Forsberg och landslaget väntar nya möten med Spanien i nästa års VM-kval till slutspelet i Qatar. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Spanien, Grekland, Georgien och Kosovo – det är nationerna som väntar Sverige i kvalet till fotbolls-VM i Qatar 2022.
– En intressant grupp. Nu är lottningen som den är och därmed är vi nöjda, säger förbundskapten Janne Andersson till C More.

Det europeiska VM-kvalet i fotboll till slutspelet 2022 lottades i Zürich på måndagskvällen. Janne Andersson och hans högra arm Peter Wettergren följde lottningen i C Mores direktsändning.

Den främsta konkurrenten om gruppsegern – som ger en direktplats till VM-slutspelet – är förstås Spanien. Världsnationen vann EM-kvalgruppen före Sverige förra hösten – och väntar dessutom i sommarens senarelagda EM-slutspel.

Under nästa år väntar dubbelmöten i VM-kvalet mot världsmästarna från 2010.

Tre möten med Spanien 2021

VM-kvalet inleds i mars och spelprogrammet fastställs under tisdagen. Sverige kan alltså ställas mot Spanien i VM-kvalet redan före gruppspelsmötet i EM i Bilbao i juni.

– Alla lag i pott A (Spanien var toppseedat) är bra. Vi vet vad som krävs för att ha en chans mot dem och vi har klarat det förr. Det är min förhoppning att vi gör det igen, säger Peter Wettergren.

– Det finns en fördel att vi har mött dem. Vi var nära att ta dem hemma i EM-kvalet. Det blir speciellt att möta dem i EM i sommar. Det blir väldigt spännande när vi får spelordningen, säger Andersson.

"Alltid spännande"

– Redan i morgon (tisdag) samlas vi i gänget för en första koll och lägger upp jobbet. Det är starten på något nytt och alltid spännande, säger Janne Andersson.

Grekland och Georgien kallar Wettergren för "nya bekantskaper".

– Vi har aldrig mött Grekland och jag har dålig koll, säger Wettergren.

– Ja, faktiskt. Vi har ganska dålig koll på dem, säger Andersson.

– Sverige mötte dem 2008 i EM. Den matchen var jag på. Vi var där med de allsvenska tränarna, säger Andersson.

Georgien?

– Dålig koll. Giorgi Charaisjvili i Blåvitt är väl den ende vi har i allsvenskan, säger Andersson.

Lite bättre koll har förbundskaptenerna på den relativt nya fotbollsnationen Kosovo.

– Vi mötte dem på januariturnén. Kosovo har många spelare i svensk fotboll.

Henrik Skiöld/TT

David Hjorter/TT

-

TT: VM-slutspelet i Qatar

Var: Spelas i Qatar med huvudstaden Doha som huvudort. Majoriteten av arenorna är nybyggda, liksom stora delar av infrastrukturen mellan spelorterna.

När: 21 november–18 december 2022.

Varför: En ofta ställd fråga. Protesterna har varit många och högljudda sedan Internationella fotbollsförbundet Fifa för tio år sedan utsåg Qatar som värd för herrarnas världsmästerskap. I synnerhet har landet fått hård kritik för brott mot de mänskliga rättigheterna. Behandlingen av de gästarbetare som byggt arenorna har väckt internationell avsky. Åtskilliga arbetare har förolyckats under arenabyggena. Korruptionsmisstankar har också riktats mot landet och mot Fifa och Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

VM i vintertid: Ja, det blev till slut så. Fifa tvingades backa från den ursprungliga planen att som vanligt spela mästerskapet under juni och juli. Vid den tidpunkten är det dagtid olidligt hett i Qatar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.