Skidlänen redo för FHM:s nya regler

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
PUBLICERAD:
I veckan presenterar Folkhälsomyndigheten de nya riktlinjer som ska gälla samma i hela landet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Smittskyddsläkarna i Dalarna och Jämtland-Härjedalen är redo för en jul utan reserestriktioner. Efter Lucia börjar Folkhälsomyndighetens riktlinjer för hela landet att gälla.

Smittskyddsläkare, länsstyrelser, handel och andra berörda har haft helgen på sig för att ge synpunkter på Folkhälsomyndighetens förslag till nya nationella regler för att stoppa smittspridningen av covid-19. De allmänna råden och föreskrifterna ersätter den 14 december de lokala råd som gäller i dag.

I både Dalarna och Jämtland-Härjedalen avråds invånarna i dag från att göra onödiga resor. Men i de nya nationella råden finns inga reserestriktioner.

Annika Ersson, smittskyddsläkare i Jämtland-Härjedalen, önskar sig inte tuffare restriktioner, trots att länet kan räkna med besökare från alla håll i landet.

– Att resa med sitt vanliga umgänge till fjällen innebär ingen ökad smittrisk i sig. Men förutsättningen är att inte träffa nya personer på resan, utan att endast umgås med sitt resesällskap och se till att hålla avstånd och agera hänsynsfullt på allmän plats, säger Annika Ersson.

Inga nya kontakter

I sitt remissvar lyfter hon och kollegorna fram att det är bra att FHM i sina nya regler skärper tonen om allas personliga ansvar och säger "du ska". Till exempel att det sägs: Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.

Det blir lättförståeligt, anser Smittskyddet i Jämtland-Härjedalen, när FHM samtidigt tydliggör med vad det betyder: ”att endast umgås med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet”.

I Dalarna säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom att huvudsaken är att beskedet kommer så pass tidigt att det går att planera.

– Vi får förhålla oss till det som gäller och göra det bästa av situationen, så att det blir så säkert som möjligt, säger han.

– Vi har haft möjlighet att förbereda oss på ett helt annat sätt nu än vad vi hade i våras inför påsken, eftersom det var en ny sjukdom då.

Kan testa fler

Bland annat har vårdcentraler och sjukhus i regionen kraftigt ökat testkapaciteten inför skidsäsongen och smittskyddsläkarna har diskussioner med butiker, skiduthyrare och restauranger. Någon afterski blir det inte tal om.

– Vi har förståelse för att folk vill kunna fira jul och kunna resa, och att man i dessa tider har ett behov av att få röra på sig, men det är viktigt att det görs på ett säkert sätt, säger Anders Lindblom.

Maria Davidsson/TT

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.