Höga halter av PFAS på Hasslums övningsfält

Publicerad:
I januari 2018 togs en mängd prover i både vatten, jord och sediment på Hasslums övningsfält. De har nu visat att området är förorenat av PFAS. Foto: Thomas Hagström/arkiv

Hasslums övningsfält är starkt förorenat av PFAS efter alla brandsläckningsövningar, men föroreningarna håller sig på platsen.

– Vi blev positivt överraskade av att det inte fanns någon sammanhållen grundvattenförorening, säger Henning Persson, projektledare på Sveriges geologiska undersökning.

Under 2018, med komplettering 2019, togs mängder med prover på Hasslums övningsfält. Området har undersökts tidigare, inom begränsade delar, men den senaste undersökningen gjordes för att man skulle kunna ta fram en riskbedömning för hela området.

Kartlägger gifter på övningsfältet

– Jag tror att jag vågar säga att det är den största undersökningen som har gjorts där, säger Henning Persson, projektledare på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Många prover

Det var konsultföretaget Golder som utförde undersökningen på uppdrag av SGU, och man tog ett stort antal prover i grundvatten, ytvatten, den ytliga jorden, längre ner i jorden samt i sedimentet i en damm.

SGU utreder föroreningar

Höga halter av PFAS-ämnen hittades i både jord, sediment, grund- och ytvatten.

– Vi tog proverna där man har övat med brandsläckningsskum, och PFAS-kemikalierna är ett resultat av verksamheten. Så här ser det nästan alltid ut på brandövningsplatser.

Katarina Nilsson från miljökonsulten Golder, som ledde arbetet med provtagningarna, och Henning Persson, projektledare på Sveriges geologiska undersökning, vid provtagningarna i januari 2018.
Katarina Nilsson från miljökonsulten Golder, som ledde arbetet med provtagningarna, och Henning Persson, projektledare på Sveriges geologiska undersökning, vid provtagningarna i januari 2018. Foto: Thomas Hagström/arkiv

Man fann även metallföroreningar, men Henning Persson ser ingen tydlig koppling till verksamheten. Proverna visade också på en lägre halt av oljeföroreningar än väntat.

– Det är anmärkningsvärt att vi inte hittade mer oljeföroreningar. Förr när man övade brukade man elda med olja eller diesel, och det är inte ovanligt att hitta den typen av föroreningar på gamla brandövningsplatser.

Ingen risk för besökare

Trots att höga halter av PFAS återfanns i framför allt den ytliga jorden och vattnet, så har föroreningarna stannat på platsen. De utgör heller ingen risk för dem som vistas där.

– Vi blev positivt överraskade av att det inte fanns någon sammanhållen grundvattenförorening. Föroreningarna finns lokalt där man har övat. Föroreningsspridningen är snarare ett ytvattenproblem än ett grundvattenproblem.

Provtagningar gjordes även i Ösan som rinner precis i närheten.

– Vi såg ett anmärkningsvärt påslag av PFAS i de prover som togs i Ösan innan vattnet rinner förbi övningsfältet, medan brandövningarna utgör en liten påverkan på vattnet. Vi har inte källspårat föroreningen i Ösan, och jag vill inte spekulera i var den kan komma ifrån.

Jordprover togs djupt ner i marken.
Jordprover togs djupt ner i marken. Foto: Thomas Hagström/arkiv

Övar på platsen

Hasslums övningsfält har använts sedan 1950-talet. Sedan 2017 äger Skövde kommun området och hyr ut det till Räddningstjänsten östra Skaraborg som övar där. Även andra räddningstjänster och polisen, med flera, hyr in sig för övningar. Området är cirka 25 hektar stort.

Trist besked för Räddningstjänstens satsning

SGU har regeringens uppdrag att representera nedlagda myndigheter som har lämnat föroreningar efter sig. När det gäller Räddningsverkets tidigare övningsplatser har SGU ansvaret för Skövde samt Rosersberg i Sigtuna. Undersökningen i Hasslum kostade cirka 2,5 miljoner kronor.

PFAS lever länge

Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att PFAS, högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier.

De har sedan 50-talet använts i ett stort antal produkter såsom brandskum, impregneringsmedel, textilier, rengöringsmedel, skidvallor och bekämpningsmedel mot insekter. De är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa är giftiga.

Artikeltaggar

HasslumMiljöRäddningstjänstenSGUSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare