Hoppa till huvudinnehållet

Eriksson (C): "Förstår reaktionerna - men höjningen är nödvändig"

Publicerad:
När Skövde energi ändrar taxan drabbas vissa företag i Skövde kraftigt med höjningar på 30 procent.
När Skövde energi ändrar taxan drabbas vissa företag i Skövde kraftigt med höjningar på 30 procent. Foto: Anna Warner/Arkiv

Kommunägda Skövde energi driver igenom tariffändringen från årsskiftet, vilken innebär en kraftig höjning av elkostnaden för vissa tillverkningsföretag. "Det är nödvändigt, men vi har ändå en konkurrenskraftig taxa, säger ordföranden Orvar Eriksson (C) som trots ändringen anser att kommunen är företagsvänlig.

Skövdeföretagarna Peter Persson, Ferrocon, och Robert Svensson, Skövde gravyr och Idéreklam, kritiserade och ifrågasatte i SLA i november Skövde energis beslut om att ändra sina tariffer från och med årsskiftet. Det kommunägda bolaget vill minska toppbelastningen på elnätet och styra över förbrukningen från dagtid till nattetid och även få en jämnare förbrukning över året.

Skövdeföretag kritiska mot höjda eltariffer: "Slår hårt mot oss"

"Vi inom småindustrin kan inte göra så. Vi kan inte ha produktion nattetid, det är inte kostnadseffektivt för oss, det är inte ens teoretiskt möjligt. För oss innebär ändringen höjningar på cirka 30 procent. Vi är hårt konkurrensutsatta och klarar inte av stora ökningar av våra baskostnader" sade Persson och Svensson.

"Höjer inte - ändrar"

Nu närmar sig årsskiftet och det står klart att Skövde energi inte ändrar sitt beslut på grund av protesterna från Persson, Svensson och andra företagare. Orvar Eriksson (C) är ordförande i bolaget säger till SLA att han förstår deras reaktioner.

– Men vi höjer inte taxan undan ändrar konstruktionen på den. De som berörs är kunder på 80 A och uppåt. Ändringen är kostnadsneutral. För dem med hög förbrukning under fem, sex timmar dagtid blir det höjningar, för andra med mer utspridd förbrukning blir det istället sänkningar. Vi gör detta för att vi på sikt måste få ner toppbelastningen dagtid.

Orvar Eriksson (C), ordförande i Skövde energi, håller med om att det är principiellt fel att höja så mycket på så kort tid.
Orvar Eriksson (C), ordförande i Skövde energi, håller med om att det är principiellt fel att höja så mycket på så kort tid. Foto: Anneli Malm/Arkiv

Skövde energi har varit en av de billigaste kommunerna i landet gällande el.

– Hur vi ligger till efter förändring är svårt att beräkna då det drabbar industrin olika, men totalt sett kommer vi ändå att ligga lågt. Skövde energi betalar själva efter en taxa till Vattenfall som är högre under dagtid och måste någonstans ta ut den kostnaden, anser Eriksson.

Anpassa förbrukningen

Han inser att det olika "lätt" för olika industrier att anpassa förbrukningen.

– Jag har förståelse för det, men man kan se över vad man kan göra. Det kan handla om att skaffa robotar som kan utföra arbetsuppgifter nattetid, inte köra alla maskiner på max samtidigt eller investera i maskiner som inte drar så mycket energi.

"Principiellt fel"

Skövde kommun vill vara en företagsvänlig kommun. Det anser Eriksson att kommunen är - trots de kraftiga höjningar som drabbar vissa.

– Det är kommunens absoluta ambition att vara det. Men jag håller med om att det är principiellt fel att höja så mycket på så kort tid.

"En skandal"

Men skälen till höjningen är inte enbart lokala, staten bär också ett stort ansvar, framhåller Eriksson.

– Det är nödvändigt att vi höjer nu, men egentligen borde det har gjorts för fem år sedan. Tyvärr insåg vi inte då vad som skulle komma. Då var statens löfte att el från Norrland skulle dras ner till industrin i södra Sverige. Men det har fortfarande inte lösts.

– Egentligen är det en skandal - Sverige har ett stort överskott av el men kan inte leverera den ner till södra Sverige.

Artikeltaggar

NäringslivSkövdeSkövde energiSkövde kommunVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.