Sverige stänger gränsen mot Danmark

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Öresundsbron.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sverige stoppar resor från Danmark och Storbritannien. Bakgrunden är den nya mutationen av coronaviruset, som uppges vara uppemot 70 procent mer smittsam, och som har fått spridning i båda länderna.

Beskedet gäller dock inte svenska medborgare, som inte kan hindras från att resa hem. Däremot kommer Folkhälsomyndigheten att ta ställning till vilka regler som ska gälla svenskar som återvänder till landet från Danmark eller Storbritannien.

– Vi gör det här för att skydda den personal som kommer tvingas att tillbringa jul och nyår på sjukhus och akutmottagningar runt om i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.

Redan i går aviserade regeringen om att gränsen till Storbritannien skulle stängas, men sedan dess har flera partiledare krävt ett inreseförbud även från Danmark eftersom flera fall av den nya mutationen har upptäckts även där.

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviruset ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritannien och Danmark har enstaka smittade även rapporterats från Nederländerna, Belgien, Australien och Sydafrika.

Den före detta statsepidemiologen Annika Linde säger till TT att ett inreseförbud kan vara viktigt.

– Jag trodde inte att man skulle införa ett inreseförbud. Det är det absolut bästa man kan göra: Att man ser till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger Annika Linde.

I rapporterna från Storbritannien är den nya virusvarianten signifikant mer överförbar än tidigare varianter. Det har en uppskattad potential att öka reproduktionstalet, det så kallade R-talet med 0,4 med en uppskattad överförbarhet på upp till 70 procent, enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

– En ökning med 0,4 låter kanske inte så mycket men det kan betyda att smittspridningen ökar och för vården som redan nu arbetar på marginalen kan det bli en katastrof, säger Annika Linde.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.