Dystra tider för hotellen i Skövde när pandemin tog fart

Näringsliv
PUBLICERAD:
Hotellchef Katrin Kangas på Billingehus har trots allt ett antal rum bokade under julen.
Foto: Roland Svensson
Vintermörkret har lagt sig över hotellverksamheten i Skövde och nu visar färska siffror på nära nog en halvering av intäkterna, jämfört med samma period förra året. De nya hårdare restriktionerna har slagit hårt mot hela branschen.

Hotellbranschen i landet har drabbats hårt under pandemin, inställda konferenser och avbokade hotellrum har gjort att många anställda varslats eller redan blivit av med sina jobb. Efter de nya och tuffare restriktionerna för att minska risken för smittspridning har november månad blivit en riktig kalldusch för hotellverksamheten.

I Skövde minskade hotellens intäkter med 48 procent jämfört med november förra året, det visar siffror från Benchmarking Alliance som branschorganisationen Visita sammanställt. På bara en månad har intäkterna fallit med 37 procent.

First hotel Billingehus är ett av hotellen i Skövde som fått se hur bokningar av rum, konferenser och restauranggäster minska drastiskt sedan höstens tillfälliga återhämtning. Ett scenario som drabbat hotell, restauranger och besöksnäringen över i stort sett hela landet.

På Billingehus går man runt på en kraftigt decimerad personalstyrka jämfört med normala tider. Omkring en tredjedel av de tidigare 25-talet anställda är kvar i tjänst.

– De nya restriktionerna har påverkat utfallet för hela november. Under hösten kom verksamheten igång med ett antal konferenser och övernattningar, vi har stora lokaler där man kan hålla avstånd så det fungerade jättefint, säger Katrin Kangas, hotellchef på Billingehus till SLA.

– När vi öppnade efter sommaren var utvecklingen positiv men nya restriktioner påverkade oss. Nu ser vi istället allt fler korta avbokningar där man ställer in konferenser eller bokar av hotellrum snabbt.

Billingehus hotellchef Katrin Kangas drar runt verksamheten med endast åtta medarbetare.
Foto: Roland Svensson

– Vanligtvis har vi ett jularrangemang på hotellet, det blir inte så i år, men fullständig frukostbuffé, hotellrum, spa och gym är öppet. Restaurangen håller dock stängt, säger Katrin Kangas.

Visita menar att hotellbranschen är en av de hårdast drabbade av pandemin. Tiotusentals människor i branschen har redan förlorat jobbet eller blivit varslade om uppsägning. Situationen riskerar att förvärras ytterligare när intäkterna faller brant, säger man.

– Det är ett extremt stort tapp och ett direkt resultat av de nya restriktionerna som slog hårt och omedelbart mot hotellen i Skövde. Det ekonomiska läget är nu akut för många hotell, säger Jonas Siljhammar, vd Visita. Krisen är här och nu och stöden måste börja betalas ut omedelbart, säger han i ett pressmeddelande.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.