Hoppa till huvudinnehållet

Första fallet av nya virusvarianten i Sverige

Publicerad:
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, deltar vid dagens pressträff. Arkivbild
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, deltar vid dagens pressträff. Arkivbild Foto: Jessica Gow/TT

En person i Södermanland har bekräftats vara smittad med den muterade virusvariant som upptäcktes i Storbritannien, berättar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, på dagens pressträff.

Personen som har testats positiv med viruset reste till Sörmland från Storbritannien för besök över jul. Inga andra i hushållet ska vara smittade.

– Det här är en person som rest till Sverige för att fira jul, säger Signe Mäkitalo, smittskyddsläkare på region Sörmland.

Enligt Mäkitalo är sannolikheten för smittspridning i Södermanland mycket låg – om den över huvud taget finns.

På frågan vad en spridning av det muterade viruset i Sverige skulle betyda för vaccineringsprogrammet, svarar Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten att det sannolikt inte väntas få någon betydelse.

Enligt Socialstyrelsen är ingen region i Sverige i katastrofläge. 15 regioner ska vara i förstärkningsläge, fyra i stabsläge och två i normalläge.

– Alla regioner rapporterar om försämringar på både kort och lång sikt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

536 av landets 684 disponibla intensivvårdplatser med respirator är enligt Socialstyrelsen belagda. Omkring 60 procent av patienterna på IVA har covid-19.

Artikeltaggar

Johanna SandwallSocialstyrelsenStorbritannienSverigeVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.