Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare S-ministrar: Fimpa regionerna

Publicerad:
Lars Engqvist. Arkivbild.
Lars Engqvist. Arkivbild. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Två tidigare S-ministrar i Göran Perssons regeringar vill att regionerna avskaffas med stöd av coronakommissionens slutsatser om osäkerheten i ansvarsfördelningen mellan stat, regioner och kommuner.

Lars Engqvist, socialminister 1998-2004 och Lars-Erik Lövdén, kommunminister under samma period, skriver på DN Debatt att staten bör ta ansvar för sjukhusen och kommunerna för primärvården.

"Det är dags att ifrågasätta om det är rimligt att upprätthålla tre skilda nivåer i den offentliga förvaltningen – kommunerna, regionerna och staten. Flertalet medborgare har dålig kunskap om vilka uppgifter och vilket ansvar som ligger på mellannivån, vilket försvårar eller helt omöjliggör ett politiskt ansvarsutkrävande", skriver de.

De tidigare ministrarna föreslår även att staten tar ansvar för utbildningen, den regionala utvecklingen, regionalpolitiken, arbetsmarknadspolitken och glesbygdsfrågorna.

Lars-Erik Lövdén. Arkivbild.
Lars-Erik Lövdén. Arkivbild. Foto: Noella Johansson/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSjukvårdSverige

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.