Hoppa till huvudinnehållet

Årskrönika: Abrupt säsongsslut togs emot olika av elitlagen

Publicerad:
IFK Skövde har pendlat i prestationerna den här säsongen. Kristian Jakobsen Stranden lämnade IFK mitt under säsongen för spel i Danmark. Foto: Erica Augustsson

Den 16 mars kom beskedet: Handbollssäsongen avslutas med omedelbar verkan.

Coronapandemin slog till med full kraft i våras och det fick olika konsekvenser för våra elitlag.

IFK Skövde berövades ett SM-slutspel medan Skövde HF undslapp ett kvalspel.

2019 tog IFK Skövdes säsong slut i SM-semifinal när IK Sävehof vann med 3–1 i matcher.

2020 kunde IFK Skövde ha varit något stort på spåren. IFK hade endast förlorat en av de senaste 18 matcherna och var obesegrat under 2020 i Handbollsligan när allt fortsatt spel ställdes in i mitten av mars.

Avgående IFK-tränaren Jonas Wille backade upp beslutet att ställa in resten av säsongen fullt ut men konstaterade att laget hade något på gång.

– Vi hade mer att ge och det gör att det känns lite extra tomt, sade han till SLA.

Jonas Wille hann aldrig slutföra sitt arbete i IFK Skövde. Coronapandemin satte stopp för SM-slutseplet.
Jonas Wille hann aldrig slutföra sitt arbete i IFK Skövde. Coronapandemin satte stopp för SM-slutseplet. Foto: Johan Espefält

Jonas Wille hann aldrig slutföra sitt arbete i IFK Skövde. Under hösten 2019 deklarerade den norske tränaren att han hade gjort sitt i klubben och skulle lämna för danska Mors-Thy efter säsongen.

I början av mars 2020 offentliggjorde IFK hans efterträdare. Det hade spekulerats i olika namn men när krutröken väl hade lag sig stod Henrik Signell slutligen där och presenterades som ny tränare.

IFK Skövde HK presenterar Henrik Signell som ny tränare. Ordförande Per Andersson hälsade Signell välkommen i början av mars.
IFK Skövde HK presenterar Henrik Signell som ny tränare. Ordförande Per Andersson hälsade Signell välkommen i början av mars. Foto: Erica Augustsson

Svajiga prestationer

Signells lagbygge kan hittills liknas vid en berg- och dalbana. Prestationerna pendlar ifrån match till match.

Ena veckan får IFK stryk av tabelljumbon HK Varberg för att veckan senare besegra guldfavoriten IFK Kristianstad. IFK är inte ensamt om att leverera svajiga insatser i ligan den här säsongen. Seriespelet känns mer oförutsägbart än på länge.

IFK tappade nyttige Kristian Jakobsen Stranden mitt under säsongen.

Han lämnade för spel i Danmark i november efter en affär med Sönderjyske som köpte loss honom. Hans ersättare Bjarni Valdimarsson ifrån Island har mest varit skadad och har inte visat vad han går för ännu.

Faktum är att IFK "bara" har vunnit tre av sju matcher sedan Jakobsen Stranden lämnade.

Det ska bli spännande att följa SM-slutspelet i vår.

Säsongen 2020/2021 har hittills varit en missräkning. Klubbens fyra danska nyförvärv har mest dragits med skador och inte kunnat spela för fullt. Edita Nukovic har bara kunnat spela sporadiskt.
Säsongen 2020/2021 har hittills varit en missräkning. Klubbens fyra danska nyförvärv har mest dragits med skador och inte kunnat spela för fullt. Edita Nukovic har bara kunnat spela sporadiskt. Foto: Erica Augustsson

Närmare slutspel

Om det abrupta säsongslutet kom olägligt för IFK Skövde var det tvärtom för Skövde HF. Laget kvalificerade sig för kvalspel för tredje året i rad men hängde nu kvar i landets högsta damserie utan att behöva spela.

SHF var närmare slutspel den här gången. SHF hade chansen inför den sista omgången men hade behövt besegra BK Heid.

Nu blev det bara "oavgjort" och SHF hamnade därmed på fel sida av strecket med sämre målskillnad. SHF skulle ha kvalspelat men det ställdes alltså in.

Säsongen 2020/2021 har hittills varit en missräkning. Klubbens fyra danska nyförvärv har mest dragits med skador och inte kunnat spela för fullt. SHF har "bara" skrapat ihop fyra poäng (två segrar) när halva serien är spelad och är nästjumbo. Det är klubbens sämsta säsongsinledning under 2000-talet.

Kort före julafton meddelade SHF-tränaren Rasmus Poulsen att han lämnar som huvudansvarig efter säsongen.

Det kommer inte som någon överraskning. Poulsen har haft förfrågningar tidigare ifrån andra klubbar under sin tid i Skövde HF.

Rasmus Poulsen lämnar Skövde HF efter säsongen 2020/2021. Dansken har tränat SHF i tre säsonger. Återstår att se om det kan bli SM-slutspel den här gången.
Rasmus Poulsen lämnar Skövde HF efter säsongen 2020/2021. Dansken har tränat SHF i tre säsonger. Återstår att se om det kan bli SM-slutspel den här gången. Foto: Johan Espefält

Blir en utmaning

Efter tre säsonger i Skövde går karriären vidare någon annanstans. Det blir onekligen intressant att se hur klubben ska lösa tränarfrågan.

Om Poulsen ska lyckas med att lyfta SHF och föra laget till SM-slutspel återstår att se. Det blir en utmaning.

Nästa uppgift för Skövde HF är Skara HF på bortaplan 11 januari. Ett Skara, där Magnus Frisk fortsatt är huvudansvarig, som har fått bra utdelning i år och ligger på en fjärde plats. Om laget skulle behålla den placeringen finns möjligheten att gå till semifinal.

Ödesmatcherna mot Kristianstads HK som skulle ha spelats i mellandagarna men som flyttades fram till februari blir direkt avgörande för om Skövde HF ska ha någon chans på slutspel eller om de istället får fokusera på att säkra nytt kontrakt.

Den här säsongen är det bara ett lag i botten som tvingas kvalspela.

Skara HF och tränaren Magnus Frisk har övertygat i SHE den här säsongen.
Skara HF och tränaren Magnus Frisk har övertygat i SHE den här säsongen. Foto: Johan Espefält

Artikeltaggar

HandbollHandbollsliganHenrik SignellIFK Skövde handbollJonas WilleRasmus PoulsenSHESkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.