Hoppa till huvudinnehållet

Över 30 personer smittades på vårdavdelning under julen

Publicerad:
Totalt 31 personer, både patienter och personal, har smittats av covid-19 på en och samma avdelning sedan ett utbrott under julhelgen.
Totalt 31 personer, både patienter och personal, har smittats av covid-19 på en och samma avdelning sedan ett utbrott under julhelgen.

Över 30 personer, både patienter och personal, smittades av covid-19 på hematologiavdelningen i Skövde under jul- och nyårshelgen. Hela avdelningen fick stängas.

Två av de smittade patienterna har avlidit, men det är i nuläget oklart vad dödsorsaken var.

Under julhelgen konstaterades två inneliggande patienter vid hematologiavdelningen i Skövde smittade med covid-19, berättar Skaraborgs sjukhus i ett pressmeddelande som kom ut under fredagseftermiddagen.

Patienterna isolerades och kort tid efter konstaterades att ytterligare åtta patienter vid enheten vara smittade med covid-19. Även 21 av enhetens medarbetare har smittats, vilket är ungefär hälften av hela personalstyrkan.

Två av de smittade patienterna har avlidit, men det är i nuläget oklart vad dödsorsaken var.

– Vi betecknar det här som ett stort klusterutbrott och vi beklagar verkligen det inträffade, säger Jonna Sandh, verksamhetschef för M1, medicinverksamheten i Skövde.

– De patienter vi vårdar inneliggande har ofta en eller flera svåra grundsjukdomar och är mycket sköra. Vår personal har mycket goda kunskaper och rutiner för att vårda dessa infektionskänsliga patienter på ett säkert sätt. Nu är det viktigt att vi skyndsamt utreder vad som har hänt och arbetar för att det inte ska kunna ske igen, säger Jonna Sandh i pressmeddelandet.

Åter öppen

Efter det konstaterade smittutbrott stängdes enheten tillfälligt för städning, men är åter öppnad med ett färre antal vårdplatser.

– En stor del av personalen är sjukskriven därav klarar vi för tillfället inte att bemanna samtliga vårdplatser, säger Jonna Sandh.

Det är för tillfället inte fastställt exakt hur patienter och personal smittats. Det är inte heller klarlagt om det finns andra samband mellan de smittade, utöver att de befunnit sig inom samma enhet. Utredning ska också ske kring om brister i ventilationssystem kan ha haft påverkan.

Nu vidtar alltså utredning och en händelseanalys genomförs för att säkerställa vad som skett. Bland annat ska en genetisk analys göras för att se vilka virusstammar det handlar om.

– Vi kan inte riktigt se att detta smittutbrott har uppträtt på ett likartat sätt som viruset brukar bete sig, det är så pass många som drabbats och under så kort tid. Det är därför viktigt att ta reda på orsaken, säger Jonna Sandh.

– Ett av våra ventilationsaggregat har i samband med ett servicearbete inte återstartat vilket vi ser allvarligt på. Det är för oss viktigt att säkerställa att det inte ska upprepas, säger Patrik Rubenson, fastighetschef avdelning öst Västfastigheter.

Vi har sökt sjukhusdirektör Jörgen Thorn för en kommentar om det inträffade, men han var inte nåbar under fredagen.

Artikeltaggar

CoronavirusetSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.