Hoppa till huvudinnehållet

Rekordstort intresse för att starta eget företag - trots coronakrisen

Publicerad:
Ann-Sofie Persson på Nyföretagarcentrum Skaraborg.
Ann-Sofie Persson på Nyföretagarcentrum Skaraborg. Foto: Roland Svensson

Trots coronapandemin - och delvis på grund av den - har nyföretagandet ökat rejält i landet under förra året. Antalet nystartade företag ökade rekordartat med 14 procent jämfört med 2019. I Skövde är trenden inte lika stark men på Nyföretagarcentrum Skaraborg ser man ändå positivt på att det startas upp ett antal nya företag. Nyföretagandet i Skaraborg har ökat med 21 procent under 2020.

Nyföretagarbarometern tar tempen på företagandet i Sverige och de senaste siffrorna som redovisas med statistik från Bolagsverket och Bisnis Analys visar på en rekordökning av nystartade företag. Främst rör det sig om nya aktiebolag som ökat med drygt 24 procent under 2020.

Ann-Sofie Persson är verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum Skaraborg och konstaterar att det även varit ett positivt år för nyföretagandet i Skaraborg. Bara i Skövde kommun registrerades 373 nya bolag och enskilda firmor under förra året. Coronakrisens påverkan har gjort att fler valt att starta eget. I Skaraborg ökade antalet nya bolag med 21 procent jämfört med 2019.

– En del kanske blivit permitterade och haft tid att tänka över sin livssituation, man tar tag i det och förverkligar sin dröm att starta egen firma. Och när det blåser lite så är man inte lika rädd att släppa taget om tryggheten. Har du ett fast jobb och vet vad du har framför dig så är det ett mycket större steg att starta eget företag, säger Ann-Sofie Persson.

– Vi har aktiviteter i form av starta eget-utbildningar och bokföringskurserna har varit fulltecknade, så vi har inte märkt något tapp hos oss. Det kommer löpande in förfrågningar om rådgivning och det är vi väldigt nöjda med, säger hon.

Fler vill söka gratis rådgivning eller gå kurser, säger Ann-Sofie Persson Nyföretagarcentrum Skaraborg
Fler vill söka gratis rådgivning eller gå kurser, säger Ann-Sofie Persson Nyföretagarcentrum Skaraborg Foto: Roland Svensson

– Om man startar ett företag som enskild firma eller aktiebolag är väldigt individuellt hur man bedömer, men det är klart att fler vågar starta aktiebolag när man ska gå in i med mindre kapital i starten. Men det är inget vi förespråkar att just aktiebolag skulle vara bättre för dig som företagare. Huvudsaken är det startas företag som överlever på sikt, säger Ann-Sofie Persson.

Att aktiebolagsformen blivit extra populär är delvis en konsekvens av att kravet på eget aktiekapital i privata bolag halverats vid förra årsskiftet, från tidigare 50 000 kronor till 25 000 kronor. Statistiken från Bolagsverket visar också på en minskning av antalet företag som nyregistrerats i form av enskild firma (minus 10 procent), handelsbolag (minus 25 procent) eller kommanditbolag (minus 35 procent).

Förra året registrerades nära 73 500 nya företag i landet, vilket är nytt rekord för Nyföretagarbarometern som redovisat siffror från Bolagsverket sen 1991. Till den siffran får man lägga ett antal enskilda firmor som väljer att inte registrera sin företag hos Bolagsverket, den skyldigheten gäller enbart aktie- och handelsbolag. I Västra Götaland var siffran nära 12 000 nya företagsregistreringar.

Artikeltaggar

EkonomiFöretagandeNyföretagarcentrum SkaraborgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.