Nytt beslut om högstadieskolorna i Skövde

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Från och med måndag blir det växelvis distansundervisning på kommunens högstadieskolor, såsom Helenaskolan.
Foto: Tobias Larsson Franzén
Högstadieeleverna får från och med måndag växelvis distansundervisning och närundervisning. “Vi är glada att vi kan öppna, men vill vara försiktiga och därför är en tredjedel av eleverna hemma varje vecka” säger grundskolechefen Karin Hallhagen Bagby.

Från och med måndag den 25 januari övergår de kommunala högstadieskolorna till växelvis fjärr- och distansundervisning. Beslutet fattades under onsdagen av barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Karlsson (M), i syfte att undvika trängsel i skolans lokaler och i kollektivtrafiken. Beslutet gäller till och med den 12 februari.

Rekommendation har upphört

Sedan den 11 januari har de kommunala högstadieskolorna hållit delvis stängt och eleverna har haft distansundervisning utifrån en generell rekommendation från Smittskydd Västra Götaland. Denna har nu upphört och eleverna i årskurs 7-9 kommer att övergå till växelvis fjärr- och/eller distansundervisning från och med den 25 januari.

“Är glada att öppna”

– Fjärr- och distansundervisningen har fungerat väl, det har varit en stabil period även om det funnits vissa tekniska problem för både lärare och elever. Men det har löst sig med att vi innan hade förberedd med teknisk support, säger Karin Hallhagen Bagby, avdelningschef grundskola, Skövde kommun, till SLA.

– Men vårt grunduppdrag är att bedriva undervisning på plats i skolorna, det är där eleverna lär sig bäst och mest. Därför är vi glada att kunna öppna skolorna igen, men utifrån det rådande läget vill vi ändå vara försiktiga. Därför kommer en tredjedel av eleverna vara hemma varje vecka.

Nya åtgärder

Skolledningen bedömer att man smittskyddssynpunkt nu kan säkra arbetsmiljön för både elever och lärare.

– Men vi fortsätter givetvis att följa utvecklingen noggrant och kan vidta nya åtgärder om det krävs.

– Vi är beredda att vidta nya åtgärder om förutsättningarna ändras, säger Karin Hallhagen Bagby, avdelningschef grundskola.
Foto: Skövde kommun

Detta gäller

De berörda skolorna är Eriksdalskolan, Helenaskolan, Vasaskolan och Stöpenskolan och undervisning kommer att ske enligt följande:

• Vecka 4 – fjärr- och/eller distansundervisning för årskurs 7. Närundervisning för årskurs 8 och 9.

• Vecka 5 – fjärr- och/eller distansundervisning för årskurs 8. Närundervisning för årskurs 7 och 9.

• Vecka 6 – fjärr- och/eller distansundervisning för årskurs 9. Närundervisning för årskurs 7 och 8.

Undantag för särskolan

Även fortsättningsvis görs undantag för grundsärskolans årskurs 7-9 som kommer att ha undervisning som vanligt. Rektor har befogenhet att avgöra om eleverna ska få fjärr- och/eller distans-undervisning beroende på vad som är lämpligt utifrån skolans verksamhet. Rektor har även befogenhet att låta elever få undervisning på plats i skolan utifrån individuella behov.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.