Det är freden Sverige ska satsa på!

Insändare
PUBLICERAD:
Sveriges självständighet och trovärdiga militära alliansfrihet är oerhört viktig, menar Per Blomquist.
Foto: Adam Ihse / TT
Angående Patrik Björcks (S) debattartikel i SLA 15/1.

Nu ser vi framåt är rubriken på Patrik Björcks positiva inlägg i SLA den 15 januari och avser tiden efter pandemin. Han skriver: ”Sverige har en av världens bäst fungerande arbetsmarknader. Starka och ansvarskännande parter ... har gynnat Sverige och svenska företag och löntagare. En samhällsmodell vi är stolta över.” ”Vi” står i detta sammanhang för S och Björck är riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Skaraborg.

Som konsult i näringslivet på 1990-talet fann jag; tryggheten mellan arbetsgivare och arbetstagare var en av de främsta faktorerna för företagens effektivitet. Tryggheten och välfärden är ett fundament i säkerhetspolitiken som är mitt specialområde. Sverige behöver medborgarna i det socialdemokratiska partiet som satsar på fred! Det är freden Sverige ska satsa på!

Stormakterna grälar och har kärnvapen i spetsen på sin politiska makt – märk, de har även taktiska kärnvapen för punktinsatser. Stormaktspolititiken ska vi inte lägga oss i. Vi tvingas dock att följa deras politik och uttalanden med hänsyn till USA:s och Rysslands nära positionering till Sverige. Deras militära styrkor gränsar intill varandra, sprider oro och är ett säkerhetsdilemma. Båda parter vet vad en förebyggande militär attack kan innebära.

Sverige ska satsa på defensiva arméstridskrafter; inte flyg och patriotluftvärn, utan armén som kan organisera ett krigsavhållande försvar till stöd åt vår säkerhetspolitik.

Tyvärr sitter våra politiker fast i en föråldrad syn på Ryssland. Ryssland rustar heter det. Detta är alldeles påtagligt. Läs Raimo Jakolas uppföljning av missilrobotar på alliansfriheten.se. Ryssland satsar på ett robotförsvar som med marin- och flygkapacitet når hela det nordiska området. Sveriges markterritorium utgör till del av ett väsentligt försvar åt Ryssland mot USA/Nato.

Sveriges självständighet och trovärdiga militära alliansfrihet är oerhört viktig!

Per Blomquist

Ledamot i Krigsvetenskapsakademien

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.