Hoppa till huvudinnehållet

Prästgårdens Lantbruk blev Årets landsbygdsföretag 2020

Publicerad:
Reporter Anita Enocksson
Anita Enocksson
anita.enocksson@sla.se
Årets Landbygdsföretag 2021 blev anrika Prästgårdens Lantbruk som drivs av bröderna Gunnar och Per-Anders samt Per-Anders hustru Marianne. Alla med efternamnet Freyhult.
Årets Landbygdsföretag 2021 blev anrika Prästgårdens Lantbruk som drivs av bröderna Gunnar och Per-Anders samt Per-Anders hustru Marianne. Alla med efternamnet Freyhult. Foto: Felicia Lans

Under fredagen delade Tibrobygdens LRF ut det hedersamma priset “Årets landsbygdsföretag 2020”. Vinnare blev en välbekant hundraåring nämligen Prästgårdens lantbruk i Kyrkefalla.

LRF:s motivering till att tilldela just bröderna Gunnar och Per-Anders Freyhult och Per-Anders hustru Marianne priset lyder så här.

“Prästgården i Tibro har sedan 1920-talet utvecklats till ett modernt familjelantbruk på tre ben; mjölk, kött och spannmål.”

Och vidare om arvet som familjen förvaltat så bra genom alla dessa år.

“Arvet från morfar förvaltas väl av barnbarnen Per-Anders och Gunnar som efter sin pappa Gustav fortsatt utveckla gården på ett föredömligt sätt genom engagemang, nya idéer och en aldrig sinande framtidstro.”

LRFs Tibroordförande Karin Jonsson var den som delade ut priset.
LRFs Tibroordförande Karin Jonsson var den som delade ut priset. Foto: Privat

Priset delades ut av Karin Jonsson, ordförande i Tibrobygdens LRF, och hon säger så här till SLA om varför Prästgårdens lantbruk fick priset.

– Att vi valde just dem beror bland annat på att vi fick reda på att det nu är exakt 100 år sedan deras släkt kom till Tibro.

– Då blev det extra roligt att kunna hylla dem för detta samtidigt som de också uppmärksammas för ett mycket välskött lantbruksföretag.

“Jätteroligt”

När SLA ringer upp Per -Anders Freyhult och ber om en kommentar till det fina näringslivspriset är han glad.

– Det är jätteroligt för oss allihop att få en sådan här fin uppskattning så klart. Vi är ju flera personer som jobbar här på gården, totalt en fyra fem heltider om vi räknar ihop oss alla, fast jag och min bror är ju pensionärer.

Om de 100 år som gården drivits av hans släkt.

– Det var min morfar som kom till Prästgården som arrendator 1921, 1945 tog min far över och sedan tog vi över 1950 och jag har varit kvar här sedan dess och trivs väldigt bra.

Artikeltaggar

LantbrukNyheterNäringslivTibroTibro kommunTillväxt Tibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.