Dags att räkna vinterfåglar i helgen

Publicerad:
Övre raden: Blåmes och entita. Nedre raden: Grönsiska och grönfink. Foto: Kent-Ove Hvass

Talgoxen lär toppa som vanligt, men vilka fåglar kommer därefter? Under fyra dagar genomförs den nationella räkningen av vinterfåglar där alla kan delta.

– Många deltar med sina räkningar hemma från egna trädgården. Det brukar komma in 25 000 till 30 000 rapporter från hela Sverige, berättar Kent-Ove Hvass i Skövde Fågelklubb.

Birdlife

Det är Birdlife Sverige som sammanställer rapporterna från fågelintresserade. Räkningen genomförs alltid under januari.

– Räkningen ger en bra bild av trender även om det kan skilja en del från år till år. I fjol var grönsiskan vanlig, men det tror jag inte vi får se i år, säger Hvass.

SLA träffar honom vid Paradissjön utanför Skövde där klubben har en matningsstation dit alla är välkomna för att mata eller bara titta fåglar. Talgbollar, nötter och äpplen sitter bland grenar och stockar som ställts samman för att skapa en inbjudande fågelmiljö.

I det fina solskenet vimlar det av fåglar i gläntan. Blåmes, talgoxe, entita, koltrast och en stor hackspett passerar. Det kvittrar bland träden runt platsen som är inbjudande för fågel- och naturälskare.

Fram till måndag

Räkningen pågår fram till och med måndag 1 februari. Därefter presenteras sammanställningen på Birdlifes hemsida. Kent-Ove menar att det i beräkningarna går att få en första indikation på förändringar hos olika fågelarter.

Rödhaken och bofinken flyttar normalt, men fler individer verkar stanna nuförtiden.

– Klimatförändringarna påverkar förmodligen vissa att stanna kvar i Sverige istället för att flytta. Rödhaken och bofinken är i dag vanligare på vintern är förr, säger Kent-Ove.

Topplista över de fåglar som rapporterades mest under 2020 såg ut så här:

1. Talgoxe (1)

2. Grönsiska (17)

3. Blåmes (4)

4. Pilfink (2)

5. Domherre (5)

6. Skata (9)

7. Kaja (8)

8. Grönfink (10)

9. Gråsparv (11)

10. Sidensvans (23)

(2019 års placering inom parentes.)

Kent-Ove Hvass vid den matningsstation som Skövde Fågelklubb ställt i ordning vid Paradissjön utanför Segerstorp öster om Skövde. Här finns fina möjligheter att se olika fåglar.
Kent-Ove Hvass vid den matningsstation som Skövde Fågelklubb ställt i ordning vid Paradissjön utanför Segerstorp öster om Skövde. Här finns fina möjligheter att se olika fåglar. Foto: Per Engelbrektsson

Artikeltaggar

Djur och natur

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare