Hoppa till huvudinnehållet

Fler lägenheter för äldre med en demenssjukdom

Publicerad:
Behovet av lägenheter för personer med en demenssjukdom ökar. Därför ställs nu 20 lägenheter på äldreboendet Ekedal om.
Behovet av lägenheter för personer med en demenssjukdom ökar. Därför ställs nu 20 lägenheter på äldreboendet Ekedal om. Foto: Anneli Malm

20 lägenheter på äldreboendet Ekedal ställs om till boende för personer med demenssjukdom med finskspråkig profil. Hemtjänsten förstärks med drygt 12 miljoner kronor efter beslut av vård- och omsorgsnämnden.

20 lägenheter på Ekedal plan fem kommer att ställas om från befintliga äldreboendelägenheter till boende för personer med en demenssjukdom efter beslut av vård- och omsorgsnämnden.

Ökat behov

– Vi ser att vi kommer behöva proportionerligt fler lägenheter med inriktning för personer med demenssjukdom och ett mindre behov av inriktningen mot somatiska besvär, säger nämndordförande Theres Sahlström (M).

Avtal avslutas

En anledning till förändringen är att Skövde kommuns avtal med Finlandiahemmet upphör den sista april i år.

Boende på Finlandiahemmet har ansökt om särskilt boende och flera kommer beviljas plats med demensomvårdnad på äldreboendet Ekedal där om- och tillbyggnaden har gett 80 nya lägenheter.

Efter domen - kommunen säger upp avtalet med Finlandiahemmet

I dag bor tio personer på plan fem och de kommer att erbjudas ersättningsboende i nyproducerade lägenheter på plan fyra.

En finsk profil

Skövde kommun ingår i ett finskt förvaltningsområde vilket innebär att personer med finsk bakgrund ska kunna erbjudas äldreomsorg med personal som pratar finska.

– Planering och rekrytering pågår men ambitionen är att kunna erbjuda äldreomsorg med finskspråkig inriktning.

Höjd timersättning

Vård- och omsorgsnämnden har även beslutat om att höja timersättningen för alla utövare inom hemtjänsten, både i den kommunala regin och för privata aktörer utifrån Lagen om valfrihet, LOV. Kostnaden är beräknad till 12,8 miljoner kronor.

– Det ger bättre förutsättningar för verksamheterna.

Artikeltaggar

PolitikSkövdeSkövde kommunTheres SahlströmVård- och omsorgsnämnden

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.