Hoppa till huvudinnehållet

Alkoholstoppet efter klockan 20 förlängs

Publicerad:
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Regering förlänger förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20.

– Läget är fortsatt allvarligt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen gav beskedet vid en presskonferens där Löfven, socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) deltar.

Förbudet att servera alkohol efter klockan 20 förlängs med minst en vecka.

– Osäkerheten är stor, inte minst på grund av antalet virusmutationer. Om vi inte är vaksamma kan situationen snabbt förändras, säger Löfven.

Regeringen arbetar nu med ytterligare restriktioner. Det handlar bland annat om förslag på bindande smittskyddsåtgärder för tåg och bussar i kollektivtrafik, det handlar då om längre resor.

Kulturminister Amanda Lind berättar att det även förbereds nya regler för museer, så att de ska kunna verka under sådana regler som gäller för butiker och gym.

Det görs även lättnader för unga i gymnasieåldern. för att de ska kunna delta i idrotts- och fritidsverksamheter, med samma regler som gäller för de yngre barnen.

– Det har stor betydelse för folkhälsan och det finns en risk att ungdomarna annars hoppar av, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Owe Nilsson/TTRegeringen förlänger förbudet mot att servera alkohol på krogen efter klockan 20.

Även nya restriktioner förbereds, bland annat för tåg och långfärdsbussar.

– Läget är fortsatt allvarligt, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen gav nya besked om coronarestriktioner vid en presskonferens där även socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) deltog.

Löfven pekade på att smittspridningen minskat något, men underströk att den fortsatt är på en hög nivå.

– Osäkerheten är stor, inte minst på grund av antalet virusmutationer. Om vi inte är vaksamma kan situationen snabbt förändras, säger statsministern.

Regeringen meddelade att förbudet att servera alkohol efter klockan 20 förlängs med minst en vecka. Regeringen kommer i morgon också att skicka ut ett förslag på remiss som innebär att förbudet kan förlängas till den 28 februari. Därefter är inriktningen att förbudet ska gälla från klockan 22.

– Jag förstår att detta är tufft för restaurangbranschen, men med hänsyn till pandemin är det ett nödvändigt beslut, säger Löfven.

Jobba hemma

Regeringen meddelade också att uppdraget till statliga myndigheter att se till att fler anställda kan jobba hemifrån förlängs till 31 maj.

– Men det här är viktigt för alla arbetsgivare och arbetstagare att ta till sig. Alla som kan jobba hemifrån bör göra det, säger Löfven.

Regeringens uppmaning till kommunerna att hålla icke nödvändig verksamhet stängd förlängs till den 21 februari.

Det som undantas är idrotts- och fritidsverksamhet för barn och unga. Regeringen uppmanar nu kommunerna att försöka hålla verksamhet öppen även för ungdomar i gymnasieåldern.

Samtidigt håller regeringen på att förbereda för framtida åtgärder. Bland annat tittar man nu på att införa bindande restriktioner för fjärrtrafiken. Det gäller tåg och långfärdsbussar.

Vara beredd

Socialministern Lena Hallengren uppgav att regeringen förbereder för att kunna stänga ned butiker, gym och restauranger.

– Vi ska vara beredda även om jag, liksom säkert ni, hoppas att sådana åtgärder inte ska behövas, säger hon.

Regeringen har redan förberett för att kunna stänga gallerior och varuhus.

Hallengren uppgav att regeringen även förbereder för ett förbättrat smittläge.

– Vår ambition är att ha mer ändamålsenliga regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Amanda LindInrikes/utrikesLena HallengrenPolitikStefan LöfvenSverige

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.