Hoppa till huvudinnehållet

Parasitens parasit kan rädda fikastunden

Publicerad:
Den svampsjukdom som angriper kaffebuskarnas blad tycks kunna bekämpas med en annan svamp. Arkivbild. Foto: Terje Pedersen/TT

Svenska forskare kan ha hittat ett naturligt sätt att bekämpa den aggressiva svampsjukdomen kaffebladrost, som hotar många av världens kaffeodlingar.

– Man kan säga att det fungerar som ett lejon på en savann, säger professor Kristoffer Hylander.

När den populära kaffesorten arabica fördes ut i världen från Etiopien följde även kaffebladrosten med. Det är en aggressiv svampparasit som angriper kaffebuskens blad och minskar skördarna. Men nu kan en svensk forskargrupp ha upptäckt ett sätt att rädda skördarna, utan att använda giftiga bekämpningsmedel.

Det finns nämligen ytterligare en liten svamp med i leken, en så kallad hyperparasit som parasiterar på kaffebladrosten.

I sina studier på etiopiska kaffeodlingar har forskarna konstaterat att där det finns gott om hyperparasiter finns det betydligt mindre mängd kaffebladrost.

Gynna hyperparasiten

– Hittills har vi bara sett själva sambandet. Men vi vet ju att hyperparasiten angriper kaffebladrosten, så vi är ganska säkra på att det är ett orsakssamband, säger Kristoffer Hylander, professor i växtekologi vid Stockholms universitet, som har lett forskargruppen.

Genom att ändra odlingsmiljön så att hyperparasiten trivs bättre, borde det därför gå att trycka tillbaka kaffebladrosten utan att använda giftiga bekämpningsmedel, resonerar forskarna i studien som publiceras i tidskriften Agriculture, Ecosystems & the Environment.

– Det finns indikationer på att hyperparasiten bland annat trivs bättre i lite fuktigare och skuggigare miljö. Så ett råd skulle kunna vara att experimentera med skuggande träd vid odlingarna, säger Kristoffer Hylander.

Större roll

Kaffebuskarna odlas redan i dag under träd, påpekar han. Så odlarna skulle exempelvis kunna byta vissa träd till arter som behåller löven under en större del av året, eller plantera träden i andra formationer.

– Det går inte att ge exakta råd, för en bonde på 1 500 meters höjd har andra förutsättningar än en bonde på 2 000 meters höjd. Men utifrån den här kunskapen blir det möjligt att experimentera och se hur hyperparasiten och kaffebladrosten påverkas, säger Kristoffer Hylander.

Han tillägger att svampar förmodligen spelar en mycket större roll när det handlar om att reglera ekologiska system än vad som hittills är känt.

– Ofta tänker man på lite större organismer när man talar om hur en nivå håller nere nästa nivå i ett ekosystem. Men att pyttesmå svampar har samma roll som rovdjur är också vanligt. Man kan säga att det fungerar som ett lejon på en savann, säger Kristoffer Hylander.

Jörn Spolander/TT

Ett kaffeblad med orangefärgade angrepp av kaffebladrost (Hemileia vastatrix), som i sin tur har vitfläckiga angrepp av en hyperparasit (Lecanicillium lecanii).
Ett kaffeblad med orangefärgade angrepp av kaffebladrost (Hemileia vastatrix), som i sin tur har vitfläckiga angrepp av en hyperparasit (Lecanicillium lecanii). Foto: BEYENE ZEWDIE/TT

Artikeltaggar

Djur och naturKaffeMiljöTeknik och vetenskap

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.