Organisationen Trygga tjejer på stan vill satsa på Skövde

Mänskligt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Trygga tjejer på stan är en ideell organisation från Göteborg som vill etablera sig i Skövde. Till höger Malina Pieczywek och till vänster volontär Selma Cirkic.
Foto: Roland Svensson
Organisationen Trygga tjejer på stan vill hjälpa tjejer som hamnat i någon form av utsatt situation. Ofta handlar det om att ge skjuts hem till föräldrarna, eller till sjukhus om något allvarligt hänt. Nu vill man engagera Skövde-tjejer i det ideella arbetet.

Trygga tjejer på stan kallar sig den ideella organisation som har sitt ursprung i Göteborg och startades upp 2013 av Malina Pieczywek, som dessutom är ordförande. Man verkar även i Borås och nu har turen kommit till Skövde där man har kontakt med ett 20-tal tjejer som kan bli volontärer i organisationen. Under helgen har hon och medarbetaren Selma Cirkic besökt Skövde för att informera om arbetet.

– Vi började i Göteborg och såg ett behov att hjälpa tjejer och se till att de kom hem från stan. Vi kombinerar det med sjukvård också för det är flera som skadar sig när de är ute och festar på kvällen. Det kan vara allt från att man trillar eller slagsmål som tjejer kommer in i, säger Malina Pieczywek.

– Det är mycket övergrepp i taxibilar, både i svarttaxi och riktiga taxi bilar. Det har hänt att vi dragit ut tjejer från taxibilar och kört hem dem i vår bil istället. Det är något vi gör gratis och många föräldrar är väldigt tacksamma, vi får ofta väldigt bra respons.

Trygga tjejer på stan vill engagera tjejer i Skövde. Malina Pieczywek, till höger i bild, och Selma Cirkic på patrull vid Hertig Johans torg.
Foto: Roland Svensson

– Ibland kan det handla om att vi ser en ensam tjej som väntar på bussen, då kan vi vänta med henne eller erbjuda skjuts hem, säger volontären Selma Cirkic. Man möter föräldrar som gråter av tacksamhet när vi kört hem deras barn.

– Att tjejer ser oss på stan eller får prata med oss en stund, till exempel om de bråkat med sin kille är ett uppskattat stöd. Det är en trygghet för många att vi syns ute.

Sociala medier är ett sätt kontakta Trygga tjejer på stan och via en jourtelefon finns möjligheten att söka hjälp vid mer akut behov. Tjejerna som jobbar i organisationen är mellan 18-35 år och ska egen försäkring. Arbetet kan innebära att man får ta emot hot eller till och med bli utsatt för våld i vissa situationer.

– De som jobbar som volontärer måste vara psykiskt stabila, stresståliga och ha lätt att kommunicera med andra människor. Vi har även självförsvarskurser för vår egen säkerhet, och dessutom överfallslarm och laglig försvarsspray. Det är inget riskfritt arbete, säger Malina Pieczywek.

– Är det akut ringer vi till 112 och vi har ett samarbete med polis och väktare. Det händer mycket på kvällarna och det är mycket droger nu för tiden. När nattklubbarna stänger på natten uppstår ofta stökiga situationer, berättar Malina och Selma.

Verksamheten finansieras delvis genom sponsorer, privatpersoner eller föräldrar som skänker pengar. Arbetet i organisationen bedrivs under sekretess och med tystnadsplikt.

– Arbetet är inte helt riskfritt, säger Malina Pieczywek och Selma Cirkic.
Foto: Roland Svensson
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.