Hoppa till huvudinnehållet

Internationella mediajättar ville intervjua sjuksköterskan från Skövde

Publicerad:
Lisa Enroth under sin tid på ön Hamneskär i förra veckan.
Lisa Enroth under sin tid på ön Hamneskär i förra veckan. Foto: Mika Aberra/Göteborg Filmfestival

Att se 30 filmer ensam på en öde ö var Lisa Enroth förberedd för. Att ge nästa lika många intervjuer kom mer överraskande.

– Jag var inte beredd på att jag skulle prata med CNN och Al-Jazeera, säger Lisa efter veckan vid fyren Paster Noster.

Hon är tillbaka i Skövde och arbetet som sjuksköterska på akuten efter en annorlunda vecka på ön Hamneskär utanför Marstrand.

– Man är snabbt tillbaka i vardagen igen, men det har varit ett spännande äventyr. Om de skulle fråga igen nästa år gör jag om det, berättar Lisa för SLA.

Mycket media

Hon blev utvald bland 12 000 som ansökte om att tillbringa en vecka isolerad på en ö för att följa Göteborg Filmfestival. Festivalens idé visade sig bli en pr-mässig fullträff.

Media från hela världen ville intervjua sjuksköterskan från Skövde.

Lisa från Skövde isoleras på ö för att se på film

– Jag gjorde tiotalet intervjuer veckan innan och timmarna före jag åkte ut var det en intervju i kvarten under några timmar. När jag kommit tillbaka från ön var det tiotalet intervjuer till, men nu är det bara några stycken som återstår.

Hur har det varit? Det känns som du ändå har varit bekväm i den rollen.

– Jag har bara varit mig själv och det har ändå varit ganska tacksamt. Ett positivt ämne utan svåra frågor. Det har ju inte varit ett mediedrev efter mig, skrattar Lisa.

Hur var det praktiska på ön?

– Det var bra ordnat. Jag hade fått välja ingredienser för att laga mat och fick en larmtelefon. Det var en person till på ön av säkerhetsskäl, men vi sågs knappt.

Naturupplevelsen?

– Kallt. Jag frös fast i bänken en gång när jag gjorde en videodagbok. Halt när snön låg kvar och jag tränade i stället genom att gå upp och ner i fyren. Ön är inte stor, men det var vackert. Jag hade tänkt måla lite, men det gick inte på grund av kylan.

Hur var det att vara isolerad?

– Jag hade inga problem att tillbringa en vecka med mig själv, men trodde att det skulle bli jobbigare att bara ha en mås att prata med. Efter att par dagar hade jag vant mig vid att stanna upp och titta på vågor utan att tänka så mycket. Jag saknade inte mobiltelefonens pling.

Vad saknade du?

– Jag saknade någon att prata med om filmerna. Det var en del tunga teman och då är det skönt att reflektera med någon annan efteråt. Det var skönt att se filmerna ensam utan att bli störd, men också konstigt att inte ha andras reaktioner som man får i en biosalong.

Hur många filmer såg du och vilka blev dina favoriter?

– Jag såg 30 filmer samt kortfilmerna. I hate you och Tigrar uppskattade jag mest. Fantastiska skådespelare i Tigrar.

Sandahl prisades

Just Tigrar fick festivalens pris Dragon award för bästa nordiska film. Prissumman var i år på 400 000 kronor. Filmen är regisserad av Ronnie Sandahl från Falköping.

Lugnet på ön.
Lugnet på ön. Foto: Mika Aberra/Göteborg Filmfestival

Artikeltaggar

Film

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.