Hoppa till huvudinnehållet

En ny framtid för kollektivtrafiken

Publicerad:
För oss socialdemokrater är det angeläget att kollektivtrafiken känns smittsäker, mer miljövänlig och inkluderar alternativ som cykelpendling, menar Alex Bergström.
För oss socialdemokrater är det angeläget att kollektivtrafiken känns smittsäker, mer miljövänlig och inkluderar alternativ som cykelpendling, menar Alex Bergström.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under många år har antalet skaraborgare som reser kollektivt ökat. För mig som kollektivtrafikpolitiker kändes den utvecklingen mycket positiv. Från det att covid-19 hänsynslöst slog till i samhället har kollektivtrafiken förlorat miljoner i antalet resor. Att både ha förlorat upp till 30–40 procent resenärer och 100-tals miljoner i biljettintäkter kommer att påverka kollektivtrafiken de kommande åren.

Pandemin är på många sätt unik. Vem pratade om smittsäker buss- eller tågresa för ett år sedan? Eller smittsäker färdtjänst? I dag är det en realitet. För oss socialdemokrater hänger förtroende för kollektivtrafik och säker resa ihop. Både operatörerna, utifrån personal och resenärer, och vi politiker behöver inkludera ”smittsäker kollektivtrafik” i dessa samtal.

Pandemin ger också kollektivtrafiken en möjlighet att påskynda den nödvändiga förändringen till ett än mer miljövänligt resande. Mer än 85 procent av busstrafiken körs idag på förnyelsebara drivmedel. Teknikskiftet, med elektrifiering i stadstrafiken och biogas/förnyelsebara drivmedel på linjerna mellan våra kommuner i Skaraborg, är nästa steg för mer hållbart kollektivt resande.

För att denna utveckling ska kunna ske i Skaraborg är det viktigt att elnätskapacitet kan tillgodoses från de depåer som ska ladda elbussarna. Här kan säkert lärdomar tas från exempelvis Lidköping, som sedan snart två år tillbaka har en stadstrafik som är helt elektrifierad.

Pandemin har också visat hur snedfördelad stadsytan är mellan cykel och bil. Även om många skaraborgare inte kan ta cykeln till jobbet eller studierna finns det ändå goda skäl att förbättra möjligheterna. För att öka antalet bör Skaraborgs kommuner, vi kollektivtrafikpolitiker på regional nivå och arbetsgivare med gemensam kraft främja cykelpendling.

För oss socialdemokrater är det angeläget att kollektivtrafiken känns smittsäker, mer miljövänlig och inkluderar alternativ som cykelpendling, även när Folkhälsomyndigheten och regeringen släpper på restriktionerna.

Alex Bergström (S), regionråd och 2:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden

Artikeltaggar

DebattKollektivtrafik