Succé för spelstudio i Skövde - bästsäljare på Steam

Spel
PUBLICERAD:
Valheim av Iron Gate Studio har passerat en miljon sålda digitala exemplar på Steam.
Foto: Iron Gate/Pressbild
Det första PC-spelet av Iron Gate Studio i Skövde, ”Valheim”, har blivit en succé. Med strax över en miljon sålda digitala exemplar är det för tillfället det bästsäljande spelet på Steam.

Bara några dagar efter att det släpptes den 2 februari hade spelet klättrat upp i topp på försäljningslistan hos den digitala PC-speltjänsten Steam. Tidigare den här veckan passerade man också en miljon sålda exemplar.

– Vi var inte beredda på att det skulle bli så här stort på så här kort tid. Helt fantastiskt, säger Lisa Kolfjord som är community manager och 3D-grafiker på Iron Gate Studio i Skövde.

Lisa Kolfjord, Community manager på Iron Gate Studio, var inte beredd på att intresset skulle vara så stort.
Foto: Tobias Larsson Franzén

Valheim är ett överlevnadsspel med vikingtema. Man släpps ner i en öppen värld där man ska bevisa sitt värde för asaguden Oden genom att slåss mot hans fiender. För att överleva måste man bygga baser, utforska och tillverka egna vapen och rustningar. Man kan antingen spela själv eller tillsammans med upp till tio andra.

Det också Skövdebaserade bolaget, Coffee Stain Publishing, står som utgivare.

I ”early access”

Spelet är i så kallat ”early-access”, vilket betyder att det fortfarande är under uppbyggnad och inte helt färdigt. De som spelar det har möjlighet att komma med synpunkter och vara delaktiga i utvecklingsprocessen. Den initiala planen är att det ska vara helt färdigutvecklat om minst ett år.

– Vi har sagt att vi för tillfället är ungefär 75 procent klara med mekaniken och 50 procent klara med innehållet. Men mycket beror på vad vi får för feedback från det stora antalet nya spelare. Vi har fått överväldigande positiva recensioner.

Varför har spelet blivit så populärt?

– Jag tror det är för att vi har väldigt mycket i spelet som tilltalar olika personer. Man kan bygga och vara kreativ, slåss mot monster eller bara utforska världen. Att det har släppts under pandemin har också bidragit, säger Lisa.

Framtiden ser med andra ord ljus ut för Iron Gate.

– Detta gör att vi får det bra ekonomiskt och har gett oss en väldig stor och engagerad community. Vi får många meddelanden av folk som tackar oss för det hårda arbetet vi lägger ner, säger Lisa.

Har ni några fler spel på gång?

– Nej, just nu ligger allt fokus på Valheim och så lär det vara ett tag till.

Iron Gate Studio grundades av vd:n Richard Svensson 2018 och var då en del av The Game Incubators program för startups på Science Park Skövde. Inledningsvis jobbade Richard ensam med spelet men nu består arbetsstyrkan av fem personer där de flesta har studerat på Högskolan i Skövde. För tillfället jobbar de på distans men man har ett kontor i centrala Skövde som står redo att användas när läget väl tillåter.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.