Hoppa till huvudinnehållet

Oskar gjorde skidspår och skridskoslinga ute på Örlen

Publicerad:
Skridskospåret som gör två loopvarv mellan Strandstaden och Bråbacka är på totalt ungefär en mil. Tanken var att göra en bana runt hela sjön, men isen höll inte måttet överallt. Här testar Oskar (gul jacka) och hans son skridskoslingan. Foto: Privat

Oskar Sundblad i Fagersanna hyllas just nu stort i social medier för att han inför förra helgen gjorde både skidspår och skridskospår på Örlens is. I ett soligt vinterväder kunde folk komma sig ut på sjön och vintersporta.

När SLA når Oskar är det fredag morgon och mer snö har fallit över sjön och kylan är neråt fjorton grader.

På frågan om han sett alla fantastiska hyllningar på sociala medier för att han spårat ute på isen säger han att det är jättekul att så pass många upptäckt det och också varit ute och åkt.

– Jättekul förstås! Jag i min tur vill samtidigt lyfta fram alla fantastiska ideella ledare som tar hand om mina barn, så att jag bland annat får tid att göra sådant här.

Oskar skulle ploga skridskospåret fredag kväll och även ta kontakt med Stig Johansson  om skidspåret. Här är han under förra helgens spårarbete.
Oskar skulle ploga skridskospåret fredag kväll och även ta kontakt med Stig Johansson om skidspåret. Här är han under förra helgens spårarbete. Foto: Privat

– Jag tänker på alla de eldsjälar där ute som tränar mina barn i hockey, innebandy och fotboll flera gånger i veckan och de som drar spår i friluftsanläggningar varje vecka, jag har ju hittills bara lagt ner en halv dag...

Hur kom du på idén att göra spår på sjön?

– Jag fick helt enkelt lust att åka skridskor, jag hade åkt lite på helgen innan och var lite sugen och det var också lite utifrån att jag visste att folk nog kommer att vilja åka om det finns spår.

– Jag har också blivit lite inspirerad av Stig Johansson som brukar dra skidspåren uppe i Fagersanna.

Svårslaget vinterväder. Här har den en mil långa skridskobanan precis plogats upp.
Svårslaget vinterväder. Här har den en mil långa skridskobanan precis plogats upp. Foto: Privat

När Oskar fixat skridskoslingan tänkte han att ”vad fasen, jag ska nog göra en skidspår också”.

– Jag ringde Stig som råkade vara i Mariestad och tyckte att jag kunde låna hans spårsläde, så jag och frugan åkte och hämtade den och körde upp skidspåret på isen.

Ska ni ploga och spåra inför helgen?

–Ja, min tanke är att jag ska ploga skridskobanan ikväll, men jag har inte hunnit kontakta Stig än så får vi se hur det blir med skidspåret.

Oskar Sundblad älskar idrott. I juni blir han vd för MAIF Idrottsallians Vätternrundan.
Oskar Sundblad älskar idrott. I juni blir han vd för MAIF Idrottsallians Vätternrundan. Foto: © Jeff yingling

Skidspåret mäter sex kilometer tur och retur Strandstaden och skridskobanan är cirka en mil lång. I helgen ska det bli solsken och två tre minusgrader så kanske dags att plocka fram utrustningen?

Artikeltaggar

FagersannaFritid och livsstilÖrlenTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.