Hoppa till huvudinnehållet

Hårdare testkrav för svenska Danmarkspendlare

Publicerad:
Arbetspendlare till Danmark kan ta gratis snabbtest i Hyllie. Tidigare var testet giltigt i en vecka, men nu sänker den danska regeringen dess giltighet till tre dagar. Arkivbild.
Arbetspendlare till Danmark kan ta gratis snabbtest i Hyllie. Tidigare var testet giltigt i en vecka, men nu sänker den danska regeringen dess giltighet till tre dagar. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetspendlare till Danmark måste visa upp ett negativt covid-test som inte är äldre än tre dagar för att få resa in i landet. Det är följden av hårdare reserestriktioner i Danmark.

Tidigare var ett negativt covid-19-test giltigt i en vecka när exempelvis arbetspendlande skåningar ville resa in i Danmark, men nu sänker den danska regeringen giltigheten till tre dagar.

Orsaken är att man vill minska risken för att få in mer smittsamma varianter av coronaviruset.

"Vi kan helt enkelt inte riskera den danska insatsen mot covid-19 och därför känner vi att det är nödvändigt att strama upp reglerna igen", säger justitieminister Nick Hækkerup (S) i ett pressmeddelande enligt nyhetsbyrån Ritzau.

De hårdare restriktionerna gäller från och med onsdag och omfattar exempelvis personer som pendlar för arbete till Danmark och personer som vill besöka en närstående i landet. Regionerna som berörs är Skåne, Halland, Blekinge samt tyska Schleswig-Holstein.

Artikeltaggar

ArbetspendlingCoronavirusetDanmarkInrikes/utrikes

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.