Hoppa till huvudinnehållet

Hävdade att lastbil skenade på E20 - nu åtalas föraren för falsklarm

Publicerad:
En man i 25-årsåldern ringde polisen om att han inte kunde stanna sin lastbil på E20 i maj 2019. Stora insatser sattes in för att undvika olyckor när fordonet dånade fram innan resan tog slut på en åker vid Lundsbrunn. Men det var aldrig något fel på fordonet. Nu åtalas föraren för falskt larm, grovt brott.
En man i 25-årsåldern ringde polisen om att han inte kunde stanna sin lastbil på E20 i maj 2019. Stora insatser sattes in för att undvika olyckor när fordonet dånade fram innan resan tog slut på en åker vid Lundsbrunn. Men det var aldrig något fel på fordonet. Nu åtalas föraren för falskt larm, grovt brott. Foto: Polisen

Massiva insatser av polis, ambulanspersonal samt räddningstjänst sattes in då en 50 ton tung lastbil med släp skenade på E20 under flera timmar i maj 2019. Färden tog till sist slut på en åker vid Lundsbrunn.

Men det var aldrig något fel på fordonet.

Nu åtalas föraren, en man i 25-årsåldern, för falskt larm, grovt brott.

Han har en historia av att kontakta polisen om olika händelser.

Den 20 maj 2019 kontaktar en lastbilschaufför polisen om att hans fordonsekipage, lastbil med släp, hade förlorat möjligheten att bromsa och att han inte kunde sänka hastigheten på fordonet. Han är då i närheten av Alingsås.

Stora resurser med polis, ambulanspersonal och räddningstjänsten sätts in för att undvika olyckor när fordonet på cirka 50 ton dånar fram på E20 i norrgående riktning.

Samtidigt kontaktar polisen tekniker från Scania för att se om fordonet går att stänga av med hjälp av fjärrstyrning. De får till svar att det säkraste borde vara att köra ut fordonet på en åker.

När fordonet körde ut på åkern ”hoppade” bromsarna igång igen.
När fordonet körde ut på åkern ”hoppade” bromsarna igång igen. Foto: Polisen

Informationen når föraren och cirka 500 meter söder om infarten till Lundsbrunn kör mannen av vägen och ut på en åker. Ett par timmars skräckfärd är över.

Men det är något som inte stämmer.

Inga fel

I samband med att ekipaget framfördes på E20 mellan Alingsås och Lundsbrunn gjorde Scania en fjärrutläsning av ekipagets färddator och elektroniska styrenhet (ECU).

Samtliga system fungerade utan anmärkning.

Inte heller vid polisens tekniska undersökning hittas några fel.

Mannen har dock påstått vid flera tillfällen den senaste månaden att det har varit fel på fordonet, men vid kontroll av Scanias tekniker har inga fel hittats.

Många larm

Föraren, en man i 25-årsåldern, från Göteborg, visar sig vara en välbekant person för polisen.

Mannen verkar ha ett maniskt beteende om att larma polisen om olika händelser. Sedan 2015 har mannen kontaktat polisen vid inte mindre än 21 tillfällen och uppgett allt från att han varit utsatt för våldsutövare i trafiken till att ha blivit beskjuten av okända personer samt bevittnat ett självmord från en bro.

De flesta ärenden har lagts ner i brist på bevis.

Däremot är han dömd för att ha utgett sig för att själv ha varit polis och stoppad flera fordon tack vare blåljus och siréner på sin bil.

Efter incidenten med den skenande lastbilen har han kontaktat polisen om att få ett videoklipp av avåkningen som cirkulerat på sociala medier.

Nekar till brott

Nu åtalas mannen vid Skaraborgs tingsrätt för falskt larm, grovt brott.

Han nekar till brott och menar att det small till under lastbilen när han körde ut på åkern.

”Det small till, precis som att man slår till en huvudströmbrytare. Det small till precis någonstans under bilen. Och jag sitter med båda fötterna på bromsen redan innan jag kör ut och då låser, bromsar den. Jag känner att släpet börjar glida, den ålar sig fram när jag börjar bromsa och sedan dör lastbilen av själv helt plötsligt på slutet”, säger han i polisförhör.

Att inga brister har hittats på fordonet ger han inte mycket för.

”Jag vet ju andra folk som varit med om att bromsarna inte tar. Vad har jag för vinning av att sitta och hitta på detta egentligen? Jag har ju ingen vinning av inte lastbilen funkar eller att utsätta andra människor för fara. Och det är ju självklart att Scania inte hittar något fel”, säger mannen i förhör.

Artikeltaggar

AlingsåsBrott & blåljusGöteborgLundsbrunnScaniaSkaraborgs tingsrätt

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.