Sedan i slutet av december är flygplatsen i Skövde ett av de regionala flygfält i landet som står i höjd beredskap för att kunna ta emot ambulansflyg. Inom en timma ska personalen vara på plats för att möta olika flygtransporter. Något som visar sig viktigt när ett ambulansplan har en liten patient i kuvös ombord.
Coronapandemin har gjort att Trafikverket skrivit tillfälliga avtal om förhöjd beredskap vid 16 flygplatser i landet, bland annat med Skövde Airport. Syftet är att säkra samhällsviktiga funktioner som till exempel patienttransporter med ambulansflyg. För personalen innebär det att flygplatsen är öppen dygnet runt, sju dagar i veckan.
– Man har en timmas inställelsetid och då ska flygtornet bemannas med en flygledare samt personal ute på banan, två man är i beredskap dygnet runt, säger Anders Löfvenborg, vd Skövde flygplats AB. Regionen menar också att Skövde är en strategiskt viktig flygplats sett i ett större perspektiv.
Det är en dag med strålande sol och bitande kyla på Skövde Airport när arbetet är i full gång på flygplatsen. Landningsbanan och plattan framför terminalen är rensopad från snö och i flygledartornet har Marcus Larsson fått in uppgifter från friktionsmätningen av banan. Något han rapporterar till piloterna på ambulansflyget som snart ska sätta ner hjulen på det vintriga flygfältet.
Klockan är strax efter 13,30 när planet från Babcock - Scandinavian air ambulance tar mark och taxerar in mot terminalbyggnaden, där en bårvagn samtidigt rullas ut på startplattan. Med på ambulansflyget är en liten patient som transporteras i kuvös, den anhörige, samt en läkare och sjuksköterska från neonatalavdelningen i Göteborg.
Planets besättning, som består av piloterna Martin Gyllencreutz och Johan Enér, samt narkossjuksköterskan Cornelia Franzén, har hämtat patienten i södra Sverige för vidare transport till ett sjukhus i Skaraborg. En ambulans står redo för att lyfta in den portabla kuvösen och köra vidare mot sjukhuset.
Under eftermiddagen ska turen gå tillbaka mot Göteborg igen, men först ska sjukvårdsteamet och den medicinska utrustningen väntas in och flygas tillbaka. Besättningen får tid över för vila och lunch på medhavd pastasallad.
– Sjukvården idag är så centraliserad att man behöver flytta människor och då är fungerade flygplatser som är öppna A och O. Skövde flygplats är ett föregångsexempel på hur en bra flygplats kan fungera, säger piloten Johan Enér.
– Vi transporterar patienter med allt ifrån brännskador till hjärnblödningar eller för tidigt födda barn. Vi har även haft en hel del flygtransporter av coronapatienter som flyttas, säger han.
Under årens lopp har flera mindre flygfält fått stänga, ofta på grund av bristande ekonomi till följd av för lite trafik. Johan Enér kan på rak arm räkna upp ett tiotal flygfält som inte kan ta emot ambulansflyg längre. Platser som Gävle, Västervik och till Lidköping,
Flygledaren Marcus Larsson menar att flygverksamheten i Skövde är viktig och bidrar till samhällsnyttan. Bland annat utnyttjar både försvaret och industrin flygplatsen. Kostnaden för den höjda beredskapen betalas visserligen av Trafikverket, men liksom många andra flygplatser i landet så dras det kommunala flygplatsbolaget med miljonunderskott i verksamheten.
– Vi som arbetar här lever med våra mobiler i fickorna och löser uppgifterna smidigt, och skulle vi säga nej till ett ambulansflyg så har vi helt enkelt misslyckats i vårt uppdrag, konstaterar Marcus Larsson.